Когато чуем за палмово масло, първата ни асоциация е с

...
Когато чуем за палмово масло, първата ни асоциация е с
Коментари Харесай

Какво не знаем за палмовото масло

Когато чуем за палмово масло, първата ни асоциация е с нещо нездравословно. По-евтиният сурогат на слънчогледовото масло се употребява във веригите за бързо хранене, само че и в производството на редица обичани артикули, като Nutella да вземем за пример. Ето какво евентуално не знаем за тази лой.

Палмовото масло е артикул, извлечен посредством сплескване от пулпата на плодовете на маслената палма. Те са червеникави на цвят и с размера на маслина. Има прелестен мирис, усет, наподобяващ този на орех, и червено-оранжев цвят. При температура, по-висока от 30 градуса, се разтопява, другояче е в твърдо положение.

Мазнината се употребява както в производството на сапун и козметични артикули, по този начин и най-много в хранително-вкусовата индустрия, за произвеждане на маргарин и разнообразни сладкарски произведения. Много публикувано е и като лой за пържене.
 Снимка 453048

Най-големите производители и експортьори на палмово масло са Малайзия и Индонезия. Обезлесяването на джунглите в тези страни се трансформира във все по-голям проблем поради производството на тонове палмово масло всяка година. Някои смятат за проблем и прекомерно ниската му цена.

Един кг палмова лой коства към два $. Основната причина е, че маслените палми са вечнозелени и многогодишни, което разрешава производството на огромни количества масло от насаждения на дребна повърхност, написа Business Insider.
 Снимка 453049

В последните години от ден на ден се приказва и за вредата, която палмовото масло нанася на здравето ни. Учени пресмятат, че всяка година одобряваме по към шест кг от него . То има десетки имена, с които се изписва на етикетите на продуктите, тъй че може даже и да не разберем, че е част от сформира им.

Учените от Харвард вършат значимото конкретизиране, че маслото, създадено от месестата част на плодовете на маслената палма, не е толкоз нездравословно за здравето ни, тъй като е наситено на 50% .

Има обаче и масло, добито от ядките на тези плодове. При него наситените мазнини доближават до 85% и тук към този момент приказваме за съществени вреди върху организма, като съкращаване на " положителния " холестерол, повишение на " неприятния " и триглицеридите, което си е причина за развиването на сърдечно-съдови болести.
 Снимка 453059

Лесно можем да познаем какъв тип е палмовото масло, тъй като колкото по-наситено е то на мазнини, толкоз по-твърдо е на стайна температура .

Ако би трябвало да кажем нещо в интерес на палмовото масло, то е, че е богато на антиоксиданти под формата на каротеноиди , на които дължи червеникавия си цвят.
 Кокосовото масло и по какъв начин да го употребяваме за косата си
Как да употребяваме кокосовото масло за косата си

Няколко изгоди от екзотичната лой

Те се трансформират във витамин А в организма, като по този метод може да ни защищити от недостиг на това вещество, който постоянно се среща при бременните дами да вземем за пример. Съдържа и витамин Е , който също е антиоксидант и поддържа мозъка здрав и по-млад.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР