Когато човек отива някъде на екскурзия, обикновено си мисли какви

...
Когато човек отива някъде на екскурзия, обикновено си мисли какви
Коментари Харесай

Ако сте турист, има много начини да бъдете измамени

Когато човек отива някъде на екскурзия, нормално си мисли какви забележителности желае да види, кои места да обиколи, къде да хапне вкусна храна, а не по какъв начин ще бъде излъган. Всяка страна обаче си има своите измамници, които преследват туристите и си имат трикове, с които да им измъкнат пари. Тази публикация ще ви обясни за какво да вземем за пример в Египет в никакъв случай не би трябвало да отговаряте на някого, който ви пита: „ Накъде отивате? “; за какво е по-добре да попитате фотографа в Русия от какъв брой дрехи се състои фотосесията с костюми; по какъв начин да не платите доста повече от това, което сте консумирали, в ресторант в Италия. Пазете се от:

Хора, облечени в костюми на анимационни герои.

Къде? В Русия и Украйна.

Те дебнат из най-популярните туристически региони, облечени в костюми на известни анимационни герои. Обикновено се лепват за фамилии с деца и упорстват родителите да си извадят смарт телефоните и да снимат децата си с тях. Децата, несъмнено, са въодушевени, родителите –също и незабелязано се нащракват няколко фотоси. Дотук добре. Оттук стартира неприятната част, за която никой не ви е  предизвестил. След фотосите „ животните хора “ стартират да упорстват да им дадете пари за всяка фотография , която сте създали. Държат се нападателно и нападателно и не одобряват „ не “ за отговор. Поведението им е такова, тъй като разчитат да ви смутят, объркат и в последна сметка да си платите. Затова ви съветваме, в случай че попаднете в сходна обстановка, авансово да попитате за цената и в случай че не ви удовлетворява, просто ги подминете.

Касовите бележки в магазините.

Къде? В Чехия.

Когато пазарувате в супермаркет, проверете доста добре съотношението сред сметката си и количеството закупени артикули. Когато схванат, че си имат работа с туристи, касиерите имат навика да прибавят спомагателни артикули или да чекират продукта на по-висока от оповестената цена, разчитайки да не забележите заради комплициране и непознаване на локалния език.

Сметката в ресторанта.

Къде? В Италия, Гърция и Чехия.

Италианците също обичат да се възползват от обстоятелството, че туристите не приказват езика им. Поради тази причина постоянно се случва да прибавят към сметката услуги като „ салфетки “, „ завивка за маса “, „ принадлежности за хранене “, „ климатик “ и други сходни съществени и напълно естествени за всеки ресторант неща. Звучи неуместно, нали? Ако нещо ви съмнява в крайната сметка, помолете да ви донесат менюто и просто сравнете цените.

Продавачите в магазините също обичат да оферират „ специфични цени “ за туристи, по тази причина ще ви излезе доста по-евтино и безвредно да пазарувате от магазини, които се намират на огромно разстояние от известните туристически атракции и региони.

В Чехия да вземем за пример оставят на масата в ресторанта панерче с апетитни преди малко изпечени гевречета или топъл самун. Туристите си похапват, несъмнено, изкушени от аромата, мислейки си (съвсем логично), че това е комплимент от заведението. Нищо сходно. Накрая ще ви бъдат начислени към сметката. В някои случаи цената им е много солена, тъй че ви съветваме, преди да се изкушите да похапнете, да се осведомите дали поставената на масата храна е безвъзмездна.

В кафенетата в Чехия обичат да начисляват в допълнение пари за „ принадлежности “, макар че в множеството случаи това е упоменато в менюто. При всички положения бъдете нащрек, с цел да избегнете неловки обстановки.

Рози.

Къде? В Италия.

Не се оставяйте да ви омагьосат красивите италиански мъже, които се разхождат из улиците на Рим с рози в ръцете. Обикновено работят по този начин: доближават се до някоя госпожица, която си харесат, подаряват й роза и я прегръщат. Докато „ жертвата “ се усеща по едно и също време поласкана, объркана и смутена, „ ухажорът “ изобретателно пребърква джобовете на туристката и отмъква някое и друго украшение.

Възможно е също по този начин да видите циганки с рози, само че техните способи са по-различни. Циганката подава на минувач роза или напряко я поставя в чантата му, след което стартира да желае пари. Ако „ жертвата “ откаже да купи цветето, циганката стартира да наскърбява индивида на всеослушание, като му споделя, че е свидлив или безпаричен. Нищо чудно да отнесе и някоя клетва. Най-добре е да се престорите, че не разбирате нито дума (обикновено приказват на английски), да върнете розата и да отминете.

Молба да се подпишете.

Къде? В Италия, Испания и Чехия.

Ако забележите на улицата маса, върху която има всякакви листове, папки и писалки, не спирайте от любознание да разберете защо е акцията. Измамниците канят туристите да се подпишат на някакъв лист под най-различни претексти. След като „ жертвата “ остави подписа си, ще ви накарат да извършите подаяние даже единствено под претекст, че към този момент сте употребявали лист хартия и писалка. Когато възразите, ще ви обяснят, че това изискване е записано на листа, който към този момент сте подписали – с малък шрифт и на локалния език, несъмнено.

Търсене на багажа.

Къде? В Бали.

Ако не можете да откриете багажа си на летището, бъдете сигурни, че доста скоро няколко души в униформа ще дойдат и ще ви предложат помощта си. Вещите ви ще бъдат открити, само че тези другари ще изискат възнаграждение за услугата – нормално към 10 $ (на човек).

Помагачи.

Къде? В Италия, Испания, Египет и Бали.

Ако някой човек на улицата ви предложи даже и най-малката помощ, не се срамувайте да попитате непосредствено какъв брой ще ви коства това. На летището да вземем за пример не е изключение да видите по какъв начин някой се притичва на помощ и ви взима багажа, с цел да го занесе до такситата извън. Със сигурност ще ви изиска пари за този „ безвъзмезден “ жест. Могат даже да предложат да ви снимат с телефона ви, само че и за това имайте поради, че ще бъдете таксувани. Да не приказваме, че не е добра концепция да поверявате движимостите си на никого – изключително в случай че този човек наподобява по-силен и по-бърз от вас. Ако си дадете смарт телефона на някого, с цел да ви снима, доста евентуално е да избяга с него. И най-после да се окажете с празни ръце.

В Египет да вземем за пример е нормална процедура от туристите да се желае възнаграждение за всевъзможни услуги, които са им били натрапени. Минава някакъв човек около вас и ви пита накъде отивате. Ако му кажете, този изцяло чужд човек ще тръгне с вас и най-после ще изиска да му платите за услугите му на „ туристически гид “. Затова най-добре не питайте никого за посока в Египет, тъй като ще се намерят доста изгарящи от неспокойствие да ви оказват помощ, само че дали вие по този начин ще горите от неспокойствие да си платите за това?

Купуване на апартамент.

Къде? В Египет.

Дружелюбен и ухилен чужд пита екскурзиант дали му харесва почивката в страната и дали биха я посетили още веднъж. Ако отговорите позитивно, измамникът ще стартира да ви убеждава за всички изгоди да си закупите апартамент в този регион. Изведнъж напълно инцидентно се оказва, че новият ви „ другар “ познава добър брокер, който ще ви направи супер преференциално предложение. Цената на жилището варира сред 5000 – 7000 $, само че с цел да не ви изпревари някой различен покупател, би трябвало да оставите напълно дребен депозит от 200 $. Както евентуално към този момент се досещате, в никакъв случай повече няма да видите евентуалния си парцел, откакто индивидът си получи парите.

А вие попадали ли сте в сходна обстановка? Ставали ли сте жертва на машинация в непозната страна?

Гривни на другарството.

Къде? В Гърция, Испания, Франция и Италия.

Тук измамниците разчитат на вашето учудване, деликатно наблюдават до каква степен сте възхитени от средата, която ви заобикаля, дали разглеждате всичко с необятно ококорени очи и съвсем паднало чене от екстаз. Ако сте от тези туристи, спукана ви е работата. Измамниците сигурно ще се приближат към вас и без да ви попитат, непосредствено ще завържат гривна на другарството на ръката ви. След това, несъмнено, ще изискат пари. В този случай е най-добре да се престорите, че не разбирате какво желаят от вас, да свалите гривната и да отминете.

Най-често измамниците са деца, тъй като по-лесно могат да измъкнат пари от „ жертвите “ си. Обикновено желаят дребна сума пари, само че въобще не се радвайте, тъй като тези деца зорко наблюдават къде тъкмо държите портфейла си и ще би трябвало да сте нащрек дълго време откакто сте се разделили.

Танцуващи анимационни герои от хартия.

Къде? В Италия, Полша, Румъния и Испания.

Докато се разхождате по улиците на тези страни, е доста евентуално да видите човек с музикална колонка и хартиени анимационни човечета, които танцуват в профил. На пръв взор наподобява в действителност завладяващо. Най-вероятно ще притегли вниманието ви и ще спрете да погледате. Голяма неточност. Тези анимационни фигури нормално се продават за 2 евро, като продавачът ви убеждава, че танцуват под влияние на звуковата вълна от колонката. В реалност обаче си купувате елементарни хартийки за тези пари. Истината е, че към всяка дрънкулка има закрепена тънка, съвсем невидима нишка – по този начин измамникът ги управлява.

Национални дрехи.

Къде? В Русия.

Докато се разхождате, не е изключено да се появи някой фотограф, който да ви предложи да ви предложи да ви снима с типични национални дрехи. Цената нормално е напълно търпима – към 2 евро. Само че има измама – фотографът е „ пропуснал “ да ви каже, че тази цена е единствено за една дреха , а не за целия костюм.

Местна валута.

Къде? В Египет, Чехия и Италия.

Преди да посетите дадена страна, е належащо да се запознаете с локалната й валута. Важно е да знаете каква валута се употребява сега и каква към този момент не се употребява на територията на страната. Например в Италия могат да ви върнат ресто лири вместо евро центове. Трябва да знаете обаче, че лирата е публично сменена с еврото от 1 януари 2002 година

В Чехия пък може да ви върнат български левове вместо чешки крони .

Друг търговски трик е, че търговците постоянно не пишат валутата до оповестената цена на стоката. По този метод преценят на момента и съгласно купувача каква валута да му кажат. Винаги питайте в каква валута е оповестената цена, с цел да не заплатите десеторно повече някоя стока.

А вие попадали ли сте в сходна обстановка? Ставали ли сте жертва на машинация в непозната страна?

Цветелина Велчева по материали от Bright Side

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР