Когато бяхме малки, декември беше най-дългият месец. Може би защото

...
Когато бяхме малки, декември беше най-дългият месец. Може би защото
Коментари Харесай

Защо ни се струва, че Коледа идва все по-бързо всяка година

Когато бяхме дребни, декември беше най-дългият месец. Може би тъй като беше изпълнен с разнообразни изключителни действия в учебно заведение и у дома поради празниците, може би тъй като беше обвързван с очакване и очакване, само че ни се струваше, че се точи едвам-едвам…

Сега като сме възрастни обаче, нещата са разнообразни. Докато човек се огледа и се ослуша, лятна почивка, плажовете и слънчеви изгаряния са минали, станало е студено и към този момент е време да гледаме за дарове.

Ако не можете да повярвате, че празничният сезон към този момент е при нас, не сте сами. Проучване измежду 918 възрастни в Обединеното кралство (пълните резултати към момента следва да бъдат публикувани) открива, че 77% от респондентите са съгласни, че Коледа наподобява идва по-бързо с всяка минала година.

Една от аргументите може да е, че методът, по който усещаме по какъв начин минава времето, се трансформира с придвижване на възрастта, което постоянно води до чувството, че то се форсира. За едно седемгодишно дете 12-те месеца сред Коледите са голям интервал като % от живота му. За един 45-годишен същите тези 12 месеца са по-малък %. Тази разлика в съотношението компресира относителното време сред Коледите всяка година.

Нашето чувство за времето също се трансформира, тъй като разчитаме на паметта си, с цел да преценим какъв брой време е изминало; когато преценяме какъв брой време е траяло нещо, ние базираме оценката си на това какъв брой мемоари сме създали през този интервал. Независимо дали се опитваме да си спомним продължителността на филм, пътешестване с кола или сантиментална връзка, броят на спомените, които сме създали през въпросния интервал, ще служи като знак за продължителността му.

Периодите от време, в които се основават по-малко нови мемоари, било заради липса на стимулиращи събития, нови действия или нараснали страсти, се интерпретират от нашия мозък като къси.

 Jonathan G Meath portrays Santa Claus

С напредването на възрастта паметта става по-погрешна и си спомняме по-малко от ежедневния си живот. Освен това в този момент е по-малко евентуално да опитваме нови неща, в сравнение с когато сме били по-млади. Заедно тези фактори могат да допринесат за чувството, че от предходната Коледа е минало по-малко време, в сравнение с преди.

Тъй като това, което вършим, има мощно въздействие върху метода, по който усещаме времето, измененията в нашето всекидневие изкривяват това чувство. Предсказуемият ден оказва помощ на времето да тече устойчиво.

Това беше илюстрирано в международен мащаб по време на пандемията. Всички умерено се занимавахме с всекидневието си, до момента в който в един миг то не се разбърка тотално. Хора от Буенос Ариес до Багдад настояват, че имат чувството, че времето не течеше обикновено по време на пандемията.

Въпреки че Коледа не предизвиква същото равнище на разстройства като световната пандемия, тя нарушава нашето общоприетоо всекидневие.

Друг фактор, който може да ни накара да почувстваме, че Коледа идва по-бързо, е количеството сила, което влагаме в упованието й. За доста деца тя евентуално е най-очакваното събитие през годината (заедно с рождения им ден). Цялото това неспокойствие значи, че децата обръщат доста внимание на това по какъв начин тече времето до празника. За тяхно страдание обаче, фокусирането върху приключването на времето нормално го кара да се уйсеща като по-дълго.

За множеството възрастни Коледа не е (чак) толкоз вълнуваща към този момент – тъй че възрастните евентуално мислят по-малко за наближаването й. Съответно обръщането на по-малко внимание на времето го кара да минава по-бързо. Ефектът може да е бил изключително изразен тази година, тъй като в следпандемичната нормалност животът е по-натоварен от всеки път и имаме още по-малко време да мислим за празниците.

Технологичните промени също оказват въздействие върху усещането ни за време, тъй като в този момент към този момент можем да изпълняваме повече задания по-бързо от всеки път. Това ускорение на темпото на живот през последните 20 години може също да способства за чувството, че Коледа идва прекомерно рано.

 Nicola Tribuzio as Santa Claus (Hayward, CA, Studio Kent, 1961)

Въпреки че обръщат по-малко внимание на времето, възрастните изпитват доста повече задания в графика си, в сравнение с децата в навечерието на Коледа. За дребните Коледа е вълшебен момент; за възрастните обаче тя значи огромни количества обмисляне, извършване на покупки, пакетиране и готвене. Добавеният времеви напън, основан от празника, може да способства за по-бързото прекосяване на времето.

Липсата на надзор, който децата имат по това време на година, евентуално покачва равнището им на момента неустановеност. Незнанието по кое време и дали нещо ще се случи също може да забави времето.

Въпреки всичко това – може би ни се коства, че Коледа идва по-бързо всяка година, тъй като в действителност е така… През предишните години празничните реклами не тръгваха до началото на декември. В наши дни е обикновено да видите шоколадови Дядо-Коледовци и декорация по рафтовете на супермаркетите още през октомври. Това безусловно изместване на коледната времева линия безспорно способства за основаване на чувството, че Коледа идва по-рано.

Опитите на търговците на дребно да усилят облагите си, като стартират празничния интервал по-рано всяка година обаче, имат цена. Когато търговецът на дребно Very.com започва коледната рекламна акция на 7 октомври 2021 година, се разбужда публичен яд. Всъщност не желаеме Коледа да идва по-бързо. Very не повториха грешката си тази година.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР