Когато Бойко Борисов говори с папа Франциск през 2018 г.,

...
Когато Бойко Борисов говори с папа Франциск през 2018 г.,
Коментари Харесай

Петков НЕ покани папата в България и НЕ получи обещание за визита

Когато Бойко Борисов приказва с папа Франциск през 2018 година, някогашният министър председател връчи публична покана на папата за посещаване в България. И получи заричане за аудиенция, което извърши още на идната година.

ПОДАРЪЦИ

Размяната на дарове е наложителна част от етикета при публични визити.

Кирил Петков избра да се регистрира с Чипровски килим и рождественска ясла от вълна. В подмяна получи серия блага, в това число копие от тазгодишното Послание за мира, Документа за човешкото приятелство, книгата за Statio Orbis на 27 март 2020 година и книга за Папския апартамент за аудиенциите, направена от Префектурата на папския дом. Светият отец е дарил също плакет от Понтификата.

Подаръците на Бойко Борисов за главата на Римокатолическата черква през 2018 бяха картина, изобразяваща настойника на българския народ св. Иван Рилски и пещерата, в която е живял, копие на Четвероевангелие на цар Иван Александър и разсад за 33 маслодайни рози от Казанлък. Дарът на Папа Франциск тогава беше плакет с разлистени клони, който е знак на мир и разрешаване на спорове.

ЗАЕВ И КОВАЧЕВСКИ

Въпреки поръчките, че сега София и Скопие са по-близки от всеки път, преди 4 години Борисов и Заев поредно се видяха със светия отец на 24 май.

„ С македонците дружно при папата ще бъдем – всяка година и те, и ние вървим там, и то постоянно е едно побутване, едно криене, кой ще е първи, кой ще е втори. Със Зоран се разбрахме дружно да сме в хотели, дружно да вървим на плочата “, изясни през 2018 логистиката Борисов.

През 2022 нещата стоят друго – Ватикана даже няма да посрещне българска делегация на 24 май, защото… македонците първи са резервирали датата. Вместо това Петков беше признат на 23 май, а какъв брой са положителни връзките се показва с вечерна среща преди празника.

ПАПА ФРАНЦИСК В СОФИЯ И ПОСЛЕ В СКОПИЕ

Безспорно най-сериозната разлика сред двете срещи е, изпълненото папско заричане да посети София. Историческата аудиенция се състоя напролет на 2019, а от България папата отиде напряко в Северна Македония.

При визитата му тук Бойко Борисов му подари златовезана икона, омофор и българско кисело мляко. Златовезаната икона е на светите братя Кирил и Методий, чието велико дело главата на Римокаторическата черква означи и в специфичното си видео послание към българския народ в навечерието на визитата му у нас. Лентата, символизираща епископската власт – омофорът, който Борисов подари на папа Франциск, впечатлява с украсата си. В краищата му са извезани златни кръстове, а в горната му част – облиците на Свети Петър и Свети Павел. Той беше определен от папата за неделната света литургия при визитата си.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР