Когато болната А. от Южна Сардиния отишла в службата по

...
Когато болната А. от Южна Сардиния отишла в службата по
Коментари Харесай

Болна жена спечели €100 000 от лотарията

Когато болната А. от Южна Сардиния отишла в службата по акцизите да ѝ разтълкуват какво значи писмото, получено от тях, не могла да повярва на ушите си. Накарала служителката да ѝ повтори още веднъж, а след това и още един път да ѝ го изясни с други думи. Да, смисъла на известието до италианката било все едно и също – че тя е спечелила премията от 100 хиляди евро от безплатната лотария на касовите бележки, стартирана от италианското държавно управление.

Жената страда от тежка патология, която я принуждава да пътува непрестанно сред Сардиния и Рим, с цел да се лекува. Преди последното тръгване за столицата взела със себе си плика със известие от държавната Агенция за митниците, акцизите и хазартните игри и решила да отиде на място в седалището ѝ в Рим. Така след следващата си терапия се насочила към организацията и попитала какво тъкмо желаят да ѝ кажат с изпратеното писмо.

След като се уверила, че в действителност тя е печелившата от
лотарията, напряко се разплакала от наслада. Процедурата по приемането на парите към този момент е задействана и жителката на Сардиния ще си ги получи непосредствено в банковата сметка до 90 дни. Тя има намерение да ги употребява за още по-добро лекуване.

Целта на безплатната
лотария на касовите бележки в Италия е, от една страна, да приканва клиентите да заплащат с банкови и дебитни карти, а не в брой, с цел да може да се наблюдава пътят на парите. Стимулират се финансово и комерсиалните компании и магазини, чиито притежатели вземат участие в лотарията. По този метод се трасират по-добре и техните парични потоци, както и заплащането на Данък добавена стойност. Така Италия се надява да сведе до най-малко феномена с неплащането на налози.

Дебютът на държавната
лотария беше през 2021 година Тази година обаче беше стартирана още веднъж и важи до края на 2022 година Има три вида тегления – за седмични, месечни и годишни облаги.

При седмичните тегления на облагите, което става всеки четвъртък, се дефинират 15 награди от 25 000 евро. Има и 10 месечни от по 100 хиляди евро.

Един път годишно се дава и най-голямата премия от 5 млн. евро.

Продавачите на артикули също вземат участие в
лотарията. За тях има една годишна награда от 1 млн. евро, 10 месечни от 20 хиляди евро и 15 седмични от 5000 евро.

Тегленията на облагите се прави в Агенцията за митниците. Участниците би трябвало да покажат кода от
лотарията си и мястото, където са платили с него със своята дебитна или кредитна карта.

Всеки пълновръстен жител или гражданин на Италия може да взе участие гратис в
лотарията на касовите бонове при заплащането на артикули или услуги. В тях обаче не влизат тези, свързани с бизнес, изкуство или за услуги за юристи или други експерти.

Желаещите да вземат участие в
лотарията би трябвало да се записват на първо време на специфичен портал, с цел да получат собствен код. При всяко извършване на покупки с карта клиентът демонстрира на търговеца кода.

Всяка електронна касова записка подарява виртуални билети за присъединяване в
лотарията. Едно изхарчено евро значи един виртуален билет. Максимумът е 1000 билета за покупка от 1000 или повече евро. Десет касови бележки могат да ви донесат до 10 хиляди виртуални билета, а 100 бележки – до 100 хиляди билета за присъединяване. Не дават право за присъединяване в лотарията покупки за суми под 1 евро, нито пък покупки онлайн. Не може да участвате и с касови бележки за платени артикули в аптеката или лабораториите за медицински проучвания. След като купувачът покаже на търговеца своя лотариен код, той го предава по електронен път на Агенцията по приходите. Това прави паралелно с отчитането на Данък добавена стойност данните си.

От своя страна данъчните предават кодовете на митническата работа, където се прави тегленето на печелившите. А организацията за митниците и
хазарта вижда незабавно, в случай че даден магазин е записал облага на клиент с помощта на Данък добавена стойност номера на търговеца. Оттам изпращат известие до търговеца, а посредством него и до адреса на печелившия.

Първата годишна премия от 5 млн. евро през предходната година отиде в град Новара. Спечели я италианец, похарчил на 15 октомври 2021 година сумата от 104,57 евро за своя покупка. Търговецът, който му я продал пък, също забогатя с 1 млн. евро от лотарийната награда.

“Лотарията на касовите бележки е пакт за правда сред потребителите, търговците и страната. Купуването на обещано богатство без касова записка не би трябвало да наподобява на никого нещо нищожно. Напротив, то съставлява отнемане на обществото от услугите, които страната може да му обезпечи само посредством приходите в бюджета”, сподели пред италианските медии Марчело Минена, общоприет шеф на Агенцията по акцизите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР