Боб Айгър трябваше да спаси Дисни. Не върви по план

...
Когато Боб Игер се завърна начело на Disney преди девет
Коментари Харесай

Когато Боб Игер се завърна начело на Disney преди девет месеца, след кратко пенсиониране, компанията и нейните акционери като че ли въздъхнаха с облекчение.

Най-накрая „татко“ се завръща, за да подреди всичко. Той подписа двугодишен договор – достатъчно време, за да изпълни своята двустранна мисия за укрепване на цената на акциите на Disney и подреждане на нов наследник.

Не върви добре.

„В някои отношения предизвикателствата са по-големи, отколкото очаквах“, каза Игер пред CNBC в разкриващо интервю миналия месец.

Срокът му за изпълнение от две години е удължен на четири (поне), което е признание от борда, че дори Айгър – ветеран в Холивуд, който организира най-големите успехи на съвременния Дисни – няма да може да се измъкне от Мери Попинз от тази бъркотия.

Акциите на Disney остават без промяна за годината и са по-малко от 55% спрямо пика си през 2021 г. Съперниците Comcast и Warner Bros. Discovery (компанията-майка на CNN) нарастват съответно с 30% и 50% тази година.

Когато Disney отчете печалби в сряда, анализаторите очакват слаб ръст на печалбите, като приходите са само с 3% по-високи за третото тримесечие.

Проблеми в къщата на мишката

Много от проблемите на Disney идват с територията на управлението на разрастващ се медиен конгломерат през 2023 г.: някогашният доходоносен стълб на линейната телевизия бързо се разпада, докато теоретичният й заместител, стриймингът, изгаря парите. Лихвените проценти взимат своето. Публиката започва да се отегчава от привидно безкрайния брой супергерои, спинофи и продължения от прехваленото студио.

Но под Iger 2.0 Disney си създаде още повече главоболия, включително морална криза, предизвикана от едно изненадващо откровено интервю с CNBC на 13 юли.

Игър вече беше извикан да присъства на конференцията Sun Valley, конфебриция, известна като „летния лагер за милиардери“, след като освободи около 7000 души от цялата компания, за да спести пари. Но вместо да се скрие, Игър се появи по телевизията и на фона на идиличните планини на Айдахо под розово небе, напълно развали седмицата на своя комуникационен екип.

В интервюто Айгер каза на журналиста Дейвид Фабер, че линейните активи на Disney извън ESPN, които включват ABC, Disney Channel, FX и National Geographic, „може да не са основни“ и че традиционният телевизионен бизнес модел е „счупен“.

Боб Игер присъства на конференцията за медии и технологии на Allen & Co — неофициално известна като „летен лагер за милиардери” — в Сън Вали, Айдахо. Боб Айгър присъства на конференцията за медии и технологии на Allen & Co — неофициално известна като „летен лагер за милиардери“ — в Сън Вали, Айдахо. Дейвид Пол Морис/Блумбърг/Гети изображения

Превод: Може да се стремим да продадем нашите линейни активи.

Естествено, коментарите предизвикаха аларми в Disney General Entertainment Content, подразделението, което управлява излъчването и кабелните мрежи на Disney.

Няколко дни след интервюто с Faber, Iger се опита да изглади нещата на среща извън сайта с висши мениджъри. Това не беше забиване. Както един вътрешен човек от Disney каза на Оливър Дарси от CNN, Игер даде „обичайното бижу в короната – само че сега знаем, че той продава бижуто“.

В същото интервю за CNBC той също си създаде врагове в редиците на 160 000 холивудски писатели и актьори, които сега стачкуват, наричайки действията им „откровено много разрушителни“.

Ако Игер не може, кой може?

Disney, домът на безброй запазени истории за супергерои, спасяващи положението, избра Айгер за втори мандат заради звездното му досие. Игър беше този, който грабна Lucasfilm, Marvel Entertainment и Pixar Studios – трите най-важни двигатели на Disney за съдържание.

Ако магията на Игер е работила преди, със сигурност ще работи отново, нали?

Проблемът е, че медийният пейзаж на 2023 г. не прилича на този, който той напусна, когато предаде управлението на главния изпълнителен директор на своя наследник Боб Чапек в началото на 2020 г.

Седмици след като Чапек пое управлението, пандемията от Covid-19 принуди Disney да затвори своите тематични паркове по света. Неговите круизни кораби акостираха. Производството на филми е спряно.

Единственият му спасителен сал по време на пандемията беше услугата Disney+, която бързо добави абонати, тъй като хората бяха заключени у дома. Чапек заложи на ниски цени на абонамента, за да ускори записванията, но изгори парите си в процеса. Въпреки че Disney намали загубите от стрийминг, бизнесът остава нерентабилен и е изправен пред сериозна конкуренция от конкуренти.

Мандатът на Игер да „определи стратегическата посока за подновен растеж“, докато подготвя наследник, беше трудна задача от самото начало. Удължаването на крайния срок сигнализира, че бордът все още ясно вярва в силата на Игер.

Никой не очакваше Игър да реши всичко наведнъж. Но изглежда, че Дисни е ол-ин за шефа, въпреки че продължението почти никога не отговаря на оригинала.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР