Когато била на три месеца полякинята Станислава Валасевич, олимпийска шампионка

...
Когато била на три месеца полякинята Станислава Валасевич, олимпийска шампионка
Коментари Харесай

Олимпийската шампионка Станислава Валасевич била и мъж, и жена

Когато била на три месеца полякинята Станислава Валасевич, олимпийска шампионка от 1932 година на 100 метра тичане за дами, се мести със своето семейство в Америка. Тя даже имала предпочитание да получи американско поданство, само че в последния миг трансформирала своето решение и заиграла за родината си.

Титлата „ най-бърза жена на планетата “ ú донесла голяма известност в Полша – три поредни години Станислава била избирана за най-хубав състезател на годината. Валасевич държала международните върхове на 60 и 100 метра, само че през 1936 година, на Олимпиадата в Берлин, ненадейно финишира втора след американката Хелън Стивънс.

Това проваляне било толкоз ненадейно, че Стивънс даже била упрекната в принадлежност към мъжкия пол – инспекцията обаче посочила, че е жена. Тогава Станислава Валасевич дефинитивно се реалокира в Съединени американски щати, сменя името и семейството си на Стела Уолш и продължава да се състезава на най-високо равнище до 40-годишна възраст.

През 1947 година тя се омъжва за боксьора Нийл Олсън, само че скоро двамата се развеждат. През цялата си кариера Станислава не провокира никакви съмнения, само че след гибелта й лъсва шокираща истина: атлетката несъзнателно става очевидец на въоръжен обир и бива убита, а при аутопсията в моргата се разкрива, че тя е имала по едно и също време и мъжки, и женски полови органи. Бившият ú мъж отхвърля всевъзможни мнения. Любопитното е, че са непокътнати доста остарели документи, в това число акт за раждане, където Станислава еднопосочно е определяна за жена.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР