Когато беше приет Изборния кодекс, беше предвидено използването на машини

...
Когато беше приет Изборния кодекс, беше предвидено използването на машини
Коментари Харесай

ЦИК не е възложила преработване на софтуера на машините за местния вот

Когато беше признат Изборния кодекс, беше планувано потреблението на машини в локалните избори. През 2015 година имаше машинно гласоподаване със 100 машини. Имаше решение да не се употребяват машини през 2019 година. Сега се връщаме на първичния вид. Да, софтуерът би трябвало да бъде модифициран, в случай че това ни бъде предоставено. Това би трябвало да бъде решено от Централната изборна комисия. Това съобщи пред БТВ Веселин Тодоров, изпълнителен шеф на „ Сиела Норма “, като посочи, че процедурата към момента не е предоставена от страна на ЦИК.

Ако в сряда след вота на първи тур бъдат оповестени окончателните резултати, ние ще имаме два дни, в които да подготвим машините за втория тур, с цел да могат да потеглят към секциите, добави той.

Според някогашния ръководител на Съвета на шефовете на " Информационно обслужване " проф. Михаил Константинов, с цел да се подсигурява готовността на машините за провеждането на втория тур на изборите за кметове, би трябвало да се промени денят на балотажа – да е след 14 дни.

Той добави, че в други страни в Европа интервалът сред първия и втория тур е двуседмичен.

„ Когато се мислеше за машинно гласоподаване, мастните избори бяха изключени. Още тогава политиците споделиха, че локалните избори ще са отвън скобите. Аз имам опасения освен поради готовността, а че поради естеството на локалните избори ще има проблеми, които ще изникнат. На места ще се гласоподава 5 пъти. Има три типа кметове – общински, областен и на обитаемо място, има листа за общински съветници, както и преференции. Различните гласоподаватели имат друга уседналост “, сподели още проф. Михаил Константинов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР