Когато бе директор на Военномедицинска академия (ВМА), настоящият здравен министър

...
Когато бе директор на Военномедицинска академия (ВМА), настоящият здравен министър
Коментари Харесай

Здравният министър е нарушил закона при поръчка за 1.2 млн. лв. във ВМА, съобщи БиТиВи

Когато бе шеф на Военномедицинска академия (ВМА), актуалният здравен министър проф. Николай Петров е упълномощил две публични поръчки на обща стойност към 1.6 млн. лева на компании, представлявани от Явор Цонев - мъжа, от който щерка му Руслана Петрова има дете, оповестява Би Ти Ви.

Според следствие на малкия екран при подписване на контракта за едната от поръчките през януари 2015 година е нарушен или заобиколен законът, защото консорциумът, на който е предоставена - " Ортопедие-Инвекс ", няма регистрация по БУЛСТАТ, нито ЕИК. Става въпрос за поръчка за периодическа доставка на импланти за ортопедия и травматология на стойност към 1.2 млн. лева

Втората поръчка е за към 400 хиляди лева и е предоставена на компания " Ортобедие.Бг ", която е записана на същия адрес, на който се обитава и компания, на която притежател до 2014 година е дъщерята на проф. Петров - Руслана. Тогава тя стана началник на кабинета на здравния министър Петър Москов.

За първата поръчка се схваща от одит на ВМА, в който се споделя, че има недостатъци при реализирането на контрола върху публичните поръчки, както и " знаци за свързани лица и спор на ползи ". Военната прокуратура обаче е отказала да образува досъдебно произвеждане, оповестява Би Ти Ви.

В писмени отговори на въпроси на малкия екран здравният министър проф. Николай Петров изяснява, че главен аршин за възлагането на публични поръчки е най-ниската цена. Попитан за неналичието на регистрация по БУЛСТАТ той написа: " Служители наблюдават дали са показани нужните документи и чак тогава се стига до сключване на контракт ". На въпрос за това, че мъжът, който съставлява компаниите, е татко на детето на щерка му, той дава отговор: " Няма нищо нелегално. В професионалната си активност съблюдавам прецизно закона ".

От Министерския съвет дават отговор на Би Ти Ви, че се срещат с одита във ВМА, едвам когато той е оповестен на уеб страницата на здравното министерство. В отговора има и коментар на премиера Бойко Борисов: " Моралът е въпрос на персонален избор ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР