Когато бъдещите астронавти изследват полюсите на Марс, ще виждат зелени

...
Когато бъдещите астронавти изследват полюсите на Марс, ще виждат зелени
Коментари Харесай

Европейска космическа мисия засече зелена светлина в атмосферата на Марс

Когато бъдещите астронавти изследват полюсите на Марс, ще виждат зелени светлинни отражения в нощното небе. За пръв път забележими проблясъци в нощното небе бяха засечени в атмосферата на Марс от апарата Trace Gas Orbiter (TGO) на европейската галактическа задача ExoMars, заяви пресслужбата на Европейската галактическа организация (ЕКА) на уеб страницата на институцията.

При ясно небе светлинният проблясък може да е задоволително ослепителен за човешко око и за марсианските ровъри, с цел да се ориентират и придвижват в тъмните нощи. На Земята се следи нощна светлина. Очакваше се и на Марс да съществува сходно нещо, само че до момента то не бе следено. Атмосферната нощна светлина настава, когато два атома О2 образуват молекула О2 на 50 километра над повърхността на планетата.

Атомите О2 се образуват на Марс, когато слънчевата светлина дава сила на молекулите на въглеродния диоксид и това ги кара да се разделят. Когато кислородните атоми мигрират към нощната страна на планетата и спрат да се възбуждат от Слънцето, те се прегрупират и излъчват светлина на по-ниски височини.

Тези излъчвания се дължат на прегрупирането на кислородните атоми, основани в лятната атмосфера и пренасяни от ветровете на високи зимни ширини, на височина към 40-60 километра в марсианската атмосфера, изясни Лориан Соре от лабораторията по атмосферна и планетарна физика на университета в Лиеж, Белгия и съавтор на откритието, оповестено в " Нейчър астрономи ".

Тези наблюдения са непредвидени и забавни за бъдещи пътувания до Червената планета, сподели Жан-Клод Жерар, водещ създател на проучването и планетарен откривател в университета на Лиеж.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР