Когато бъде изградена шестата и последна централна кула - очаква

...
Когато бъде изградена шестата и последна централна кула - очаква
Коментари Харесай

След 140 години: Саграда Фамилия най-накрая ще бъде завършена

Когато бъде построена шестата и последна централна кула - чака се това да стане през 2026 година - строителството на Саграда Фамилия, почнало през 1882 година, ще бъде приключено.

Проектирането на църквата е ръководено от фамозния каталунски проектант Антони Гауди, който взема решение монументалната конструкция да има 18 големи вретеновидни кули, всяка от които символизира друга библейска фигура - 12-те апостоли, четиримата евангелисти, Дева Мария и Исус.

Преди броени дни на кулата на евангелист Матей беше сложена последната скулптурна фигура, а кулата на евангелист Йоан бе увенчана с фигурата на орел, написа CNN.

" Четирите кули на евангелистите са приключени! Скоро ще отпразнуваме този значим стадий от строителството! " - оповестиха от църквата в обява във Фейсбук.

На 12 ноември в катедралата ще бъде отслужена тържествена литургия, на която ще бъдат осветени четирите кули на евангелистите. Те ще останат осветени до Коледа. Кулите на Марк и Лука предходната година бяха увенчани с лъв и лисица. Четирите евангелистки кули са високи 135 метра.

В края на 2021 година на върха на 138-метровата кула на Дева Мария е сложена голяма 12-лъчева звезда, с цел да се означи нейното довеждане докрай.

Останалата кула, изобразяваща Исус Христос, ще се издига на 172,5 метра височина и ще бъде приключена със 17-метров кръст, оповестяват от катедралата. Монументалната конструкция е проектирана да побира към 13 000 души.

Когато Гауди умира през 1926 година, са издигнати едвам към 10-15% от плана.

Строежът, който така и така върви постепенно, е пресечен в края на 30-те години на ХХ в. от Гражданската война в Испания, когато множеството от плановете и моделите на Гауди, чиято гробница се намира под катедралата, са унищожени.

Настоящите планове се основават на оживели и реконструирани материали, както и на преосмислени акомодации на оригинала.

През 1984 година постройката е оповестена за обект на международното културно завещание на ЮНЕСКО, а през 2010 година е осветена за религиозни поклонения от папа Бенедикт XVI.

Строежът на църквата е осъществяван нелегално в продължение на 137 години, до 2019 година,

когато най-сетне е издадено позволение за градеж от градския съвет на Барселона. Властите откриват " аномалията ", че в никакъв случай не е получавано позволение за градеж, едвам през 2016 година

След като бъде приключена, Саграда Фамилия ще стане най-високата черква в света, изпреварвайки Улмската катедрала в Германия.

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР