Когато армията от безработни се множи всеки ден не е

...
Когато армията от безработни се множи всеки ден не е
Коментари Харесай

Президентът Радев: Когато армията от безработни се множи всеки ден, не е време за емоции и сърдити пози


Когато армията от безработни се множи всеки ден не е време за страсти, за експлоадирания и ядосани пози. Няма да вземам участие в този театър. Премиерът би трябвало да знае, че президентът и народа не са аудитория, която ще му ръкопляскат всеки ден. Това съобщи президентът Румен Радев по време на изявление пред bTV.

Не мисля, че сред премиера и мен има проблем. Проблем би трябвало да търсим където се сблъскват разнообразни хрумвания.

На въпрос дали е мината границата на връзките им с премиера Борисов, Радев съобщи: „ Не мисля, че сме минавали с границата. Трябва да има и някакъв баланс. Всяка власт се нуждае от някакъв коректив, изключително когато тя е взела решение и то независимо да вкара изключително състояние измежду нощ, когато имаме на процедура блокиран парламент и правосъдна власт, когато нямаме действителен парламентарен надзор и когато критичността на всеобщата душевности а и схващане са фрапантно понижени от всеобщия боязън “.

„ Не желая да се греша в работата на специалистите, почитам ги и постоянно съм казвал, че би трябвало да се съблюдават рекомендациите на Националния действен щаб. Но дано се вслушаме в СЗО, която приканва за тестване и тестване “, съобщи Радев. Според президента страната ни е закъсняла с тестванията.

Според него не звучи добре, когато се споделя, че няма да тестваме, тъй като тестванията са скъпи. „ Когато предходната година кабинетът даваше големи пари за самолети, те не бяха ли скъпи. Приоритетът на кабинета и аз съм го споделил нееднократно е в вложения в инфраструктурни планове “, посочи Радев.

Държавният глава похвали призна, че държавното управление е взело ясни и навременни ограничения за обществена отдалеченост и изолираност. „ Кабинетът съумя да се включи в точния момент и да задейства родната ни индустрия да тъче платове. Това са позитивни стъпки. Както и разгърната хиперактивна акция, сподели Радев.

Държавният глава прикани българският парламент да бъде на висотата на своите функционалности, а не реализатор на волята на изпълнителната власт и да бъде неин придатък. „ Депутатите позволиха да бъдат командвани от господин Борисов. Това не е ли шашкане от всички направления “, попита президентът.

Радев съобщи, че е подписал указа за поправките на Закона за изключителното състояние. „ След като специалистите са предложили такива ограничения, откакто изпълнителната власт ги е утвърдила, те би трябвало да се извършват. Аз съм споделил какво чакам, само че то не се сбъдва. За здравните ограничения, ясно, там има консенсус, българите се научиха и влязоха в тази роля, само че ние фрапантно изоставаме с въвеждането на действителни, ефикасни социално-икономически ограничения. Това основава напрежение “, добави президентът.

Радев съобщи още, че фрапантно изоставаме със обществени и стопански ограничения. „ Задължително би трябвало да има помощ за бедните. Мерките би трябвало да са навременни, безплатни и налични. Закъсняхме. Другите страни всеобщо вкараха незабавно всеобщи обществени ограничения, с цел да не остава никой зад борда. Никой да не остава зад борда. Трябва ли гладният човек да излезе на улицата и да опустоши всичко? “- попита президентът.

Радев изясни, че има запас в бюджета и никой не приказва за него. „ Много е значимо в тази рецесия доверието сред институциите и хората, те да усетят, че има страна. Защото това въздейства и на психическия климат вътре в фамилиите, който е разтърсен. Специалистите споделят, че когато си под психическо напрежение, имунитетът се срутва “, разяснява Радев.

Той описа, че му се обаждат родители на деца с увреждания, за които е значимо те да излизат. „ Не би трябвало да позволяваме в България да се случва това, което стана в Англия – хората всеобщо хукнаха по парковете. Затова е по-добре управляемо, с ясни правила, заложени от държавното управление, да се пуснат хората в парковете и на Витоша, полицията да следи, предложи президентът.

„ Ние, българите, доказахме, че можем да сме виновни, би трябвало да се разчита на съзнанието на хората “, разяснява още президентът.

„ Премиерът е отракан политик и не хвърля думи напразно, само че не одобрявам да си гради облика върху страха, който самичък раздухва, върху трупове. И въпреки всичко ще има отговорен, знаем, че ще е Радев “, сподели той.

„ Не подлагам на критика карантината, а моля за това да има задоволително ограничения – обществени, стопански, да се ръководят рестриктивните мерки рационално “, сподели още президентът.

„ Мерките би трябвало да останат, до момента в който не се види какво се случва. Но ние закъсняваме с поддръжката за семействата в потребност, на дребния и междинния бизнес. Други страни, които го направиха, ще са пред нас по конкурентноспособност. Ако се забавим с ограниченията и изпаднем в криза, а други страни към този момент дърпат мощно напред, ще се случи всеобща емиграция към тях, това е най-лошият сюжет “, предизвести президентът.

„ Не желая и не би трябвало да разделяме живота и гибелта на българите на единствено умряли от кронавирус, а другите да ги забравим. Годишно през зимата умират от затруднения по 2000 души, на месец по 300 души. Това е една мрачна статистика. Е, от какво умират тези хора, няма ли да създадем брифинг и да кажем, че през вчерашния ден у нас са умрели еди какъв брой си хора, от апетит, мраз, липса на лекарства, липса на достъп до опазване на здравето. И единствено в този момент ли се сещаме за възрастните хора в България? Ще мине тази рецесия и ще забравим, че има възрастни хора. Трябва да мислим по какъв начин да вдигнем продължителността на живот “, сподели още Радев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР