Когато Албърт Джаксън за пръв път опита да прикотка своя

...
Когато Албърт Джаксън за пръв път опита да прикотка своя
Коментари Харесай

Любимият американец на Ирак

Когато Албърт Джаксън за пръв път опита да прикотка своя другар Демарио Мейфийлд да играе професионален баскетбол дружно с него в Ирак, загатна парите, а не детонацията.

През лятото на 2015 година Джаксън тъкмо бе приключил първия си сезон с Ойл Клуб в Багдад. Когато от тима го помолили да откри още един американец, с цел да бъде заздравен състав, Джаксън незабавно се сетил за Мейфийлд. Двамата са били съотборници за един сезон в Джорджия, а Джаксън знаел за желанието му да се потвърди като експерт, откакто не е определен в Драфта.

Като изключим оня път, в който усеща по какъв начин хотелската му стая се разтриса и чува изстрели в резултат на терористична офанзива в ресторанта тъкмо под него, Джаксън няма недоволства от сезона си в Ирак. Най-вече стане ли дума за пари, към които се върти и тематиката на диалог с Мейфийлд. Американците може да изкарват по $20 000, че и повече на месец, както и бонуси за победи и трофеи, играейки в Средния Изток.

Това е опция да играе на високо равнище - опция, която Мейфийлд може в никакъв случай да не получи. Две години преди този телефонен диалог, някогашният топ гений е задържан по обвиняване за организация на въоръжен обир, а това напълно дерайлира баскетболното бъдеще и живота му.

Сега, три години по-късно, той има двойно поданство - на Съединени американски щати и Ирак и е баскетболна икона в раздиран от война регион.

Мейфийлд израства във Франклин Каунти, Джорджия, на 35 минути от кампуса на бъдещия си университет. И по този начин, когато Денис Фелтън напуща треньорския пост на Джорджия Юнивърсити през януари 2009 година, Мейфийлд не избира да продължи кариерата си другаде, въпреки да има предложения от Оубърн, Флорида Стейт и Южна Каролина.

Играч №1 на Джорджия за 2009 година съвсем не помирисва терен в новобранския си сезон. Всъщност остава в тима тогава, тъй като се сприятелявя с някои от съотборниците си, като Джаксън и тъй като се влюбва в студентка на име Джасмин. Но преди края на дебютни си сезон взема решение да се трансферира.

Мейфийлд разкрива, че е имал оферта от Шака Смарт да играе за Вирджиния Комънуелт, само че му следва да стане татко и избира да остане покрай Джасмин и избира Шарлът. Следващите два сезона са най-силните му като колежански баскетболисти, само че постоянно влиза в разправии стреньора Алан Мейджър и три пъти е наказван, преди да се стигне до изгонваенто му през 2013 година. Тогава прави най-голямата неточност, която обръща развиването на кариерата - и животът му.

През май 2013 година е задържан, дружно с някогашния футболист на Джорджия Рикардо Кроуфърд. Двамата са в кола, която е в квартал, прочут като обект на обири, а служителите на реда ги намират с маски, ръкавици и оръжия.

“Какво съм си мислел тогава? Бях се сложил в обстановка на живот или гибел. Ченгетата пристигнаха към колата с извадени револвери. Можеше да е още по-голяма неточност, да бъда убит. Почти изгубих фамилията си. Този ден вечно ще бъде в съзнанието ми”, споделя Мейфийлд в този момент.

From a cell back to the court! I Didn't find fault, I found a remedy, anybody can complain... Gave me another opportunity.... #RipGlockDro #GBMS

Публикация, споделена от Demario Mayfield (@dmayfield11) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST

Около една година по-късно, треньорите на Анджело Стейт Крис Биърд и Синко Буун идват на посещаване на Мейфийлд в Атънс, щата Джорджия. След като се признава за отговорен, той изкарва 10 месеца и половина в стратегия за отклоняване и работи в заведение за бургери. Биърд и Буун му оферират пресен старт в Тексас.

“Баскетболната му история е много бодлив път от самото й начало. Това беше може би шестата му издънка, тъй че му споделих да отиде”, споделя Джасмин.

Мейфийлд, който е висок 195 сантиметра и е играл като пойнт гард в гимназията, прекарва сезон 2014/2015 с Рамс, само че към този момент като крило, записвайки по 15.8 точки и 8.0 битки приблизително на мач. Отборът приключва с 28-6 и доближава до последните 16 на March Madness а първи път в историята си. Освен това той се снабдява с магистърска степен.

Въпреки възраждането си на и отвън терена, той не съумява да притегли интерес преди Драфта през 2015 година. Очаква го, само че има вяра, че най-малко е можел да си откри сътрудник и да се опитва в Европа или Съединени американски щати. Но никой не желае да го съставлява. Тогава идва позвъняването от Джаксън, който го убеждава да отиде в Багдад.

“Просто му споделих, че имам работа за него. И когато му загатнах парите, той не можеше да повярва. Казах му, че ще го вардя. Толкова сме близки. Ако той ми каже за необикновен баскетболен късмет в Северна Корея, евентуално ще му кажа “ОК, вършим го”, споделя Джаксън.

Най-далечното място, на което Мейфийлд е бил досега, са Бахамите, само че той се усеща обнадежден да отиде в Багдад. Иска да се погрижи за фамилията си и да се потвърди. Първото му усещане, на летището, е напълно позитивно. Но когато се вози 30 минути с такси до хотела, стартира да се изнервя. Първите няколко дни привиква с непрестанните прекъсвания на тока, студените душове и другата храна, чудейки се дали не е направил голяма неточност.

Но след три седмици към този момент се е потвърдил на терена и получава преференциална оферта за целия сезон - както и по-хубава хотелска стая. Оттогава насам се усеща удобно в града, даже откакто Джаксън му разкрива, че е изместен в същия този хотел, в който става детонацията предния сезон.

“Всеки път когато включиш новините или четеш публикация онлайн за Ирак, става дума за пукотевица или бомба. Но почтено, усещам се в сигурност. Адаптацията към културата бе сложната част. Работя по три часа на ден, а в останалите 21 съм самотен”, споделя Мейфийлд.

Мейфийлд не желае фамилията му да идва в Багдад. Вярва, че може да се снабдят с визи, само че знае, че за добре прочут баскетболист е по-спокойно и безвредно, в сравнение с би било за жена и шестгодишно дете, което обича да тича на открито. Предпочита да се любуват на живота си в Джаксънвил, Флорида, в сравнение с непрестанните паники, които ще усеща, в случай че са с него в Ирак.

С Джаксън за съотборник през първия сезон нещата потръгват елементарно. Но през 2016 година той се завръща в Южна Америка, където играе преди късия си тур в Средния Изток. Макар да изкарва по-малко пари в началото, усеща, че си коства, тъй като равнището на игра е доста по-високо и баскетболът е по-популярен.

From a cell back to the court! I Didn't find fault, I found a remedy, anybody can complain... Gave me another opportunity.... #RipGlockDro #GBMS

Публикация, споделена от Demario Mayfield (@dmayfield11) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST

“Баскетболът е прелестен, когато се играе вярно. Когато си в Средния Изток, на моменти наподобява повече като стрийтбол. Подготовката ти за тренировки и мачове е сложна. Очакват от американците да са като Шак и Коби. На процедура ти мятат топката и чакат”, споделя Джаксън за сюжет, при който в тима има двама американци. Треньорите чакат от тях да вкарват най-малко 50% от точките.

За Мейфийлд нещата просто се получават. Той има присъщ нюх към топката, избухлив и атлетичен е и се оправя с играта като цяло. Във втория си сезон извежда Ойл Клуб до купата, записвайки по 29 точки, 8 асистенции и 8 битки приблизително на мач.

След сезона се завръща вкъщи, във Флорида, с цел да прекарва време с Джасмин и Демарио-младши, синът им. Обмислял е предложения от Южна Америка, надявайки се да откри трамплин към по-реномирани тимове в Европа и Азия. Тогава идва позвъняване от националния тим на Ирак, който е №85 в класирането на ФИБА. Имат потребност от укрепване.

До края на лятото, след седмици на разискване със семейство и другари и след това месеци очакване на всичката документи, той става едикнственият ирако-американски състезател в клуб и стартира да се състезава за Купата на ФИБА Азия, подготовка за Световното състезание.

“В иракската лига има три типа играчи - положителни, ОК и доста неприятни. Но с националните тимове към този момент си на огромната сцена. Всяка страна в света взе участие и е опция за мен да покажа уменията си и да бъде оценен против по-сериозни съперници”

From a cell back to the court! I Didn't find fault, I found a remedy, anybody can complain... Gave me another opportunity.... #RipGlockDro #GBMS

Публикация, споделена от Demario Mayfield (@dmayfield11) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST

Миналия месец Мейфийлд вкарва 24 точки, овладява 10 битки и прибавя 5 асистенции и 5 отнети топки при историческа победа против Иран. Ирак губи от Казахстан, само че продължава с интернационалните мачове през февруари против Катар. Той се надява, че Джасмин и Демарио-младши ще могат да дойдат на този мач. Още повече от това се надява само да заиграе на място, където те могат да са с него целогодишно.

Клишето, че Рим не е издигнат за ден се трансформира в матнра за Мейфийлд. Казва го на глас, написа го в известия и даже го употребява като хаштаг в обществените мрежи. Преди няколко години е на крачка от това да загуби всичко, поради неточност. За малко да изгуби баскетболната игра. Джасмин. Животът”, споделя Джаксън.

“Този арест го прати там, където е в този момент. Продължава да бъде сполучлив. Спомня си по какъв начин губи всичко поради глупава неточност. И обърна нещата на 180 градуса. Може да звучи неприятно, само че е тъкмо това, от което се е нуждаел”, прибавя той.

“Помогна му да се концентрира още веднъж и да разбере кои са хората, на които може да разчита. Още от гимназията постоянно е бил огромната работа, а когато си на по-голяма сцена, в колежа, елементарно губиш фокус. Научи урока си и още веднъж е на сцената”, споделя брачната половинка му Джасмин.

“Завинаги ще се боря с този случай, само че нямам проблем с това да продъжа да се потвърждавам пред хората. Направил съм доста неточности, само че желая опцията да играе на най-високото равнище. Знам, че мога”, споделя Мейфийлд.

Сега е женен и предан, като споделя, че се стреми да бъде “най-добрият татко, който е стъпвал в миналото на земята”. Така че всеки ден се разсънва посред район, в който се води война. Тренира с тима, след това независимо, гледа мачовете на останалите тимове по лична самодейност. Говори със фамилията си и им праща всяка една заплата. Камък по камък, той строи Рим.

Дейвид Гарднър, Bleacher Report

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР