Когато Акира Мацумото говори, акционерите се вслушват във всяка негова

...
Когато Акира Мацумото говори, акционерите се вслушват във всяка негова
Коментари Харесай

Този бизнесмен направи акционерите си богати, след като ги...

Когато Акира Мацумото приказва, акционерите се вслушват във всяка негова дума. А той им споделя следното: вие не сте толкоз значими, колкото всички останали. Дребничкият на растеж 71-годишен предприемач може да си го разреши поради статута си в света на бизнеса в Япония, където е прочут с това, че в продължение на две десетилетия управлява сполучливо известни компании, написа profit.bg. В хранителната компания Calbee Inc., да вземем за пример, Мацумото съвсем удвоява продажбите и покачва оперативната облага шест пъти за девет години отпред на компанията.

Цената на акциите падна, откакто акционерите научиха, че той напуща. Мацумото обаче не споделя тази обич, най-малко не на пръв взор. Акционерите, споделя той, се подреждат едвам на четвърто място в листата му с цели, след клиентите, чиновниците и по-голямата общественост към компанията като цяло. Само като ги пренебрегва и се концентрира върху това, което е добре за компанията, той може да обслужва техните потребности. “Акционерите са на последно място, ” споделя харизматичният Мацимото в изявление за Bloomberg в Токио. “Това в действителност е най-хубавото нещо за тях. ” Това е позиция, която наподобява е срещу цялостната традиция на акционерския капитализъм. Това също по този начин е постоянно срещана позиция в Япония.

Милиардерите бизнесмени Казуо Инамори, който основава Kyocera Corp., и Шигенобу Нагамори, който основава Nidec Corp. в колиба до фермата на майка си и я трансформира в компания на стойност 41 милиарда $, са споделяли сходни отзиви. В случая на Мацумото обаче неговата настройка произлиза от Съединени американски щати. По-конкретно, тя датира от възгледите на Johnson & Johnson, където Мацумото е работел, преди да се причисли към Calbee. Според предприемача, слагането на акционерите преди всичко постоянно е създавало проблеми на фирмите. “Да се мисли единствено за акционерите значи да се мисли единствено за облагата, а това води до всевъзможни кавги, ” споделя той. “Ако в действителност вярвате, че акционерите са значими, би трябвало да ръководите компанията ” по метидите на Johnson & Johnson, споделя той.

Разбира се, някои акционери не са изключително удовлетворени, като им се споделя, че са последни на опашката. “Постоянно получавам недоволства, ” споделя Мацумото. Обаче “аз в никакъв случай не съм молил акционерите да купуват акции. Казвам им, че това е моята политика. Казвам им, че в действителност имам вяра в тази политика и че в случай че и те имат вяра, би трябвало да купуват акции. Ако не им харесва, могат да продават. ” Въпреки това доста вложители нямат проблеми с методите на Мацумото. “Той има зад тила си резултати, които заслужават самопризнание, ” споделя Мицушиге Акино, старши изпълнителен шеф в Ichiyoshi Asset Management Co. в Токио. “Не ме интересува, че слага акционерите на последно място, вместо на първо. Ако реализира резултати, това единствено по себе си значи, че слага акционерите преди всичко. ” Мацумото приключва влиятелния университет на Киото с магистърска степен по селско стопанство през 1972 година и стартира работа за колоса в областта на търговията Itochu Corp.

Той се причислява към японското поделение на Johnson & Johnson през 1993 година и става президент през 1999 година - пост, който заема в продължение на девет години. Назначен е за ръководител и основен изпълнителен шеф на Calbee през 2009 година Акциите на Calbee са поскъпнали над шест пъти, откогато Мацумото оказа помощ на компанията да излезе на борсата през 2011 година Книжата поевтиняха с най-вече от два месеца през март, когато Мацумото разгласи, че напуща. Два месеца по-късно предприемачът изненада мнозина в Япония, като разгласи, че ще заеме поста основен действен шеф Rizap Group Inc. - компанията, притежаваща фитнес зали, известна с телевизионните си реклами на звезди, които се подлагат на подготвителни и хранителни режими.

Компанията направи редица придобивания под управлението на основния изпълнителен шеф Такеши Сето. Сега пазарната й капитализация надвишава 3.6 милиарда $. Ако други са били сюрпризирани, Мацумото не вижда нищо необичайно в този ход или в това да работи за 40-годишен началник, който е на възрастта на сина му. “Това е като кутия с играчки, ” споделя Мацумото за опцията да научи повече за множеството компании, които Сето е придобил. “Аз също по този начин избирам да работя в сянка зад кулисите ”, прибавя той.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР