Когато 11 на сто от хората страдат от лечимо заболяване,

...
Когато 11 на сто от хората страдат от лечимо заболяване,
Коментари Харесай

Честен разговор за хемороидите или едно табу по-малко

Когато 11 на 100 от хората страдат от лечимо заболяване, само че не се обръщат към доктор поради свенливост или предубеждения, е необходим почтен диалог. И по този начин: почтено казано, почти един от всеки 10 души страда от възпалени хемороиди. А сподавената болежка и стоическото самообладание са ненужни в тази ситуация. Защото хемороидите са тематика като всяка друга здравна темa и не трябва да бъдат табу. Особено във време, когато методът ни на живот е главен рисков фактор за това неприятно и доста публикувано положение. Време е да поговорим умерено за хемороидите и да сложим началото на края на това нездравословно табу.

Хайде да дефинираме хемороидите

Това са кръвоносни съдове, ситуирани високо в аналния канал. Всеки от нас ги има в тялото си. Мястото е тайнствено и подготвя към упоритостта на табуто. Както и функционалността им – да спомагат за изхождането. При избрани условия обаче те могат да набъбнат, да се спуснат надолу по канала и да излязат отвън ануса. Така естествените вътрешни хемороиди стават забележими и могат да причинят болежка или кървене.

Изпатилите си от хемороидите ще признаят, че са изпитвали сърбеж и болежка, издутина и дискомфорт в аналната област, а от време на време и кървене след изхождане. С две думи – естественото сядане и нормалният темп на живот стават задача невъзможна.

Труден диалог: за какво се появяват хемороидите

Причините за появяването на хемороидите най-често са свързани със актуалните привички. Заседналият метод на живот е с право апетитен като огромно зло за здравето. Липсата на придвижване може да наруши работата на храносмилателната система и да докара до поява на запек, който е главен рисков фактор за поява на хемороиди. Запекът води до повишение на налягането във вените на аналния канал, затруднява оттичането на кръвта от тях и резултатът е разширението им. Ето за какво представителите на статичните (седящи) специалности като водачите, само че и всички, които работят в офис (и в домакински офис), са по-застрашени да станат жертва на хемороидите. Другият важен фактор за появяването на запек и като разследване на хемороиди е небалансираният метод на хранене, който също е необятно публикуван. Бързите, модифицирани храни, небогати на фибри и потребни субстанции, постоянно водят до наднормено тегло и запек и всички последствия за здравето от тях. На другия полюс са рисковете, свързани с несъразмерни физически старания и изключително с повдигането на тежести. Известен риск за хемороиди съставлява и бременността, когато с повишаването на матката и плода се покачва налягането в коремната празнина, а това води до повишение на налягането в тазовата област.

Профилактика и консултация

Можем ли да се предпазим от появяването на хемороиди? Някои промени в метода на живот могат да ни защитят в немалка степен. Една от тях е приемът на задоволително вода – най-малко 1,5 до 2 литра на ден. Приемът на огромно количество течности благоприятства чревния откъс. Активното придвижване също е от огромна изгода, изключително извършения като гимнастика, разходки, плуване. Специалистите обаче поучават да се заобикалят някои спортове като карането на колело и ездата, както и повдигането на тежести. Те водят до в допълнение повишение на налягането в тазовата област.

Едва ли някой ще се изненада, че уравновесеното хранене е част от профилактиката на хемороидите. Избирайте храни, богати на фибри, пълнозърнест самун, плодове и зеленчуци, които оказват помощ да се избегне запекът. От изгода срещу появяването на хемороиди е посещаването на тоалетната по огромна потребност едновременно на деня, освен това без напрягане при изхождането. Добрата персонална хигиена също е фактор, само че без приложимост на мощно ароматизирани и дразнещи хигиенични артикули. Продължителното излагане на топлота, изключително горещите вани и сауни, не са целесъобразни. Не се предлагат и прекомерно тесните облекла, защото могат да окажат неподходящ резултат върху кръвообращението.

И въпреки всичко при проявата на признаци на възпалени хемороиди, златното предписание е консултацията със здравен експерт тъй като хемороидите не трябва да бъдат табу. Вашият доктор или фармацевт може да ви насочи към съответна терапия, да предложи промени в метода на живот, венотонични лекарства, а по-рядко и хириргучна интервенция. А дейно медикаментозно лекуване за облекчение на хемороидалната болест, което бързо понижава болката и кървенето, съществува и се ползва с триумф. Преди това обаче е необходим един почтен диалог.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР