Кога за първи път футболен съдия показва жълт картон в

...
Кога за първи път футболен съдия показва жълт картон в
Коментари Харесай

Кога е показан първият жълт картон в България?

Кога за първи път футболен арбитър демонстрира жълт картон в " А " група? Някои потърсиха отговор на този въпрос след следващата обява в рубриката на Sportal.bg " От скрина ", озаглавен " Какво Вечно дерби и каква неразбория ". Действително съществуват две мнение на футболните историци - едни споделят 1970-а, други - 1971 година. Припомняме, че за първи път наказателните картони влизат в приложимост на международното състезание в Мексико през 1970 година. Потърсихме за мнение статистика от " Меридиан Мач " Здравко Гюров, който даде мнението си пред нашата медия:

" Занимавам се с българска футболна статистика от доста от дълго време. От 10 години работя в " Меридиан Мач " и съвсем всеки ден пиша материали, които най-често включват статистически данни за някой тим, треньор или футболист. От години наред групирам и непрестанно допълням данни за шампионатите на България от 1948 година насам. Вкарвам всичко – голове, асистенции, съдии, игрища, аудитория и несъмнено картоните. За въвеждането им в България съм чувал две отзиви.

Според едното проявлението им по нашите терени стартира през сезон 1970/71, а съгласно другото - 1971/72. Аз персонално съм уверен, че е през 1971/72. Поне две са нещата, които ме карат да мисля по този начин.

Първо – разполагам с всички броеве на главния състезателен вестник по това време " Народен спорт ", от сезон 1970/71. Говоря за тези от понеделнците, тъй като този вестник е излизал още в четвъртък и събота. Кръговете, както тогава, по този начин и в този момент главно са се провеждали през уикенда. Та от 30-те броя на вестника след кръговете на шампионата за сезон 1970/71 на никое място – нито в репортажите от мачовете, нито в някаква обособена графа или каре, не се приказва за картони. Изгонванията отново са си както преди – с жест от съдията, с който сочи на изгонения пътя към съблекалнята.

По напълно друг метод са нещата през сезон 1971/72. Тогава във вестника след всеки кръг в рубриката със заглавие " Това ще се запомни " се изреждат любопитни статистически обстоятелства от кръга, като се изреждат постоянно и имената на играчите, получили жълти и червени картони. За такива се загатва и в репортажите от мачовете в понеделнишките броеве.

На същото мнение е и един от най-известните български съдии от 50-те, 60-те и 70-те години Димитър Цанев. Той е издал и няколко книги. Наскоро излезе последната му – за президентите на БФС през годините, а е писал доста и за съдиите. Той също твърди, че картоните са въведени 1971/72, като неговото мнение не е просто персонално или основаващо се на някакъв спомен.

Когато има такива проблеми, той се базира напълно на обстоятелства и документи. Доколкото разбрах разполага с доста богат списък, само че съм уверен, че изключително когато става дума за съдийство може да му се има вяра. Той твърди, а откакто ревизирах и в моята база данни е по този начин, че първият жълт картон в историята на " А " група е вдигнат от съдията Никола Дудин.

Това става на 14 август 1971 година. Получава го Стефан Чакъров, който по-късно доста години и той беше футболен арбитър. Показан му е на мача от първия кръг на сезон 1971/72 Локомотив (Пловдив) – Етър 1:1. Това в действителност е третият мач от кръга. В другите два, играни в предходните дни няма картони, а кръгът се доиграва на идващия ден – 15 август.

Така че за мен това е истината. Предполагам, че тези, които застъпват другата теза – че проявлението на картоните стартира през 1970/71, главно се водят от логиката, че щом на международното състезание в Мексико през 1970-а към този момент ги има, автоматизирано би трябвало да са въведени незабавно и при нас през първия сезон по-късно състезание – 1970/71.

Но отново споделям - нито в " Народен спорт ", нито в различен вестник, отразяващ шампионата през този сезон, се приказва за картони. Ако някой извади документ и черно на бяло е потвърдено, че е тогава - бих се съгласил, че съм в неточност. Или пък в случай че се покаже фотография от този сезон, която да го потвърждава. Мисля, обаче, че такива няма. Затова за мен този проблем е явен ", разяснява сътрудника Гюров пред Sportal.bg.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР