Кога ще влезем в Шенген? ЕС потвърждава решението на Виена

...
Кога ще влезем в Шенген? ЕС потвърждава решението на Виена
Коментари Харесай

Тежък удар за Шенген: ЕС не може да окаже натиск на Австрия, еврокомисар за ината на Виена

" Кога ще влезем в Шенген? Европейски Съюз удостоверява решението на Виена сама да реши по кое време ще анулира възбраната за присъединение на Румъния и България към Шенген ", написа News.ro. 

Румъния и България имат минимални шансове да се причислят и по суша през идващите месеци, даже до края на годината, потвърди еврокомисарят по превоза - Адина Вълеан

Канцлерът Карл Нехамер не беше уверен даже на конгреса на ЕНП в Букурещ да анулира ветото против присъединението на Румъния към Шенгенското пространство. 

В този подтекст в телевизионно интервю за Prima Tv румънката Вълеан призна, че Европейски Съюз не може да окаже напън върху Австрия да се откаже от ветото си против двете прилежащи страни. 

С други думи, Румъния и България влизат в Шенген и със сухопътните си граници, едвам когато Австрия позволи

" Цялата тази тематика е от индивидуален темперамент и когато се занимаваме със субективни неща е мъчно да сме справедливи или да даваме справедливи прогнози. Затова ми е мъчно да кажа, че нещо може да се случи преди края на годината.

Доколкото знам, Австрия в последна сметка, без значение от държавните управления, е доста сложна страна. Тя основава, като цяло посредством дебелоглав, всевъзможни проблеми на съседите си или на други европейски страни, с цел да сътвори лично преимущество. Така че това е националната политика на Австрия ", сподели Адина Вълеан в особено изявление за предаването Insider Politic.

Адина Вълеан приказва и за друга заплаха от още по-голямо закъснение за приемането на Румъния и България като пълноправни членове на Шенгенското пространство. Фактът е, че крайнодясната партия на Австрия пораства в анкетите, а тя е изрично срещу още мигранти. 

Националистическата опасност 

" От друга страна, екстремистката националистическа партия също се разраства в Австрия, тъй че не можем да знаем дали ще бъде по-добре или по-зле. Не мога да сложа дата. Мисля, че в действителност никой не знае (датата, на която Румъния и България ще бъдат признати в Шенгенското пространство и по суша), може би единствено Австрия, може би единствено министърът на вътрешните работи на Австрия, който може да оцелее политически в разнообразни комбинации. Вярвам, че би трябвало да запазим тематиката в дневния ред на всяка полемика, би трябвало да поддържаме натиска и решимостта на тези, които приказват за и ни поддържат в това начинание, непрекъснато доказано ", сподели еврокомисарят по превоза Адина Вълеан. 

Нехамер не отстъпи и след полемиката с президента на Румъния Йоханис за Шенген

" Позицията на Виена остава непроменена ". Австрийският канцлер остава на позицията си, макар че делегатите на неговата партия ÖVP на Конгреса на ЕНП бяха на друга позиция.

Австрийската делегация този път не гласоподава срещу предизборния манифест на ЕНП, който приканва за допустимо най-скорошно присъединение на Румъния към Шенгенското пространство, и манифестът беше признат единомислещо.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР