Кога ще влезе в сила тол системата – конкретен отговор

...
Кога ще влезе в сила тол системата – конкретен отговор
Коментари Харесай

Транспортни организации за тол системата: Правителството се отнесе арогантно

Кога ще влезе в действие тол системата – съответен отговор на този въпрос сякаш към момента няма. По думите на премиера от предходната година системата би трябвало да проработи на 15 януари. Министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова пък съобщи, че тол системата започва на 6 януари.

Така или другояче упованията са, че в хазната ще влязат 420 до 450 млн. лв. доходи от тол за идната година, уточни пред Би Ти Ви проф. Олег Асенов, член на управителния съвет на АПИ.

„ Аз бих споделил, че от 14 месеца – след като е основано Националното тол ръководство, главната наша дума на целия екип е „ работа ”. Усилено се приготвяме за въвеждането на системата. Тя е значима за пътния бранш. Всички старания и дейности са проведени. Важно е, че потребителите би трябвало да са готови. За тежкотоварните камиони смяната е най-съществена ”, акцентира проф. Асенов.

Бизнесът обаче има своите възражения. Според изпълнителния шеф на Съюза на интернационалните превозвачи Йордан Арабаджиев отношението на държавното управление по отношение на превозвачите е надменно.

„ В процеса на публичното разискване всички транспортни организации дадоха един куп оферти и мнения и бяха признати нула. Когато ти не се съобразиш с бизнеса, не чуеш нито едно негово предложение, не го отчетеш като рационално, това за нас е надменно отношение ”, сподели Арабаджиев.

" Нито един транспортьор не знае по какъв начин да си закупи бордово устройство, от кое място да го закупи, по какъв начин се работи с снабдители на декларирани данни... ", разясни Арабаджиев.

По думите му не е допустимо тол системата да проработи на 6 януари.

„ Като цяло философията на въвеждането на тол системата е сбъркана. Философията сега е да реализира събирането на едни суми, които да бъдат 290 млн. от леките коли и над 4 млн. от камионите и рейсовете. Имаме 3 млн. леки автомобила и 100 хиляди транспортни средства – рейсове и камиони. Как камионите ще генерират повече доход от 3 млн. коли? ”, попита от своя страна Магдалена Милтенова, ръководител на Конфедерацията на автобусните превозвачи. /БТВ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР