Кога ще се нормализира животът в България и родните ни

...
Кога ще се нормализира животът в България и родните ни
Коментари Харесай

Обявиха кога България ще се справи с COVID-19, едната прогноза е с 60% вероятност, но има и мрачен сценарий


Кога ще се възстановява животът в България и родните ни спортисти още веднъж ще могат да показват своите умения? Ако съдим по проучването, оповестено от Българска академия на науките, това най-вероятно ще се случи към началото на август.

Учените преглеждат три евентуални сюжета за справяне с COVID-19, като единият от тях е с прогноза на възможност 60%.

Ето какво споделят те, като изследването би трябвало да даде ориентировъчни данни по кое време може да се възобнови футболното състезание на България:

„ Три сюжета за макроикономическите последици у нас от битката с COVID-19 предлага Институтът за стопански проучвания при Българската академия на науките.

Експресният разбор е създаден въз основата на информацията за разпространяването на болестта и подхванатите държавни ограничения, годни към 12 април т.г., като учените ще актуализират прогнозите си при всяко настъпване на нови и основни промени.

Първият сюжет позволява, че пикът на COVID-19 у нас настава в средата на май, няма втора вълна от болни, ограниченията последователно се анулират и през втората половина на годината стопанската система действа обикновено. Вероятността той да се сбъдне е 20%, като прогнозата е за спад на Брутният вътрешен продукт от 2.4% и леко повишаване на инфлацията по отношение на 2019 година Обемите на външната търговия ще намалеят по-осезателно при вноса, с утежняване на настоящата сметка, главно поради слабия туристически сезон – планува се спад до 20 на 100.

Пазарът на труда ще изпита умерено отрицателен потрес, а безработицата нараства до 6.9%.

Вторият сюжет планува пик в края на юни – средата на юли с постепенна анулация на ограниченията и допустимо наново въвеждане на някои ограничавания. Вероятността той да се случи е 60%. Прогнозата на икономистите е за спад на Брутният вътрешен продукт с 4.3% и ускорение на инфлацията до 4.2% на средногодишна база. Пазарът на труда ще изпита отрицателен потрес, като безработицата ще се удвои по отношение на 2019 година и ще доближи 10% от работната мощ.

Третият сюжет позволява пик на болестта в средата на август при от време на време стягане и разхлабване на ограниченията. Вероятността той да се сбъдне е 20 на 100, а спадът на Брутният вътрешен продукт в действително изражение ще е с 5.7%. Инфлацията се форсира до 5.2% на средногодишна база, като аргументите ще са в проблеми с предлагането на някои вносни артикули от първа нужда.

В умозаключение икономистите на Българска академия на науките акцентират, че оптималните ограничения за битката с COVID-19 са свързани със умишлено ограничение на икономическата интензивност и понижаване броя на инфектираните. Проблемът с този метод е, че се отсрочва във времето постигането на публичен имунитет, само че според от развиването на епидемията може да се мисли за циклично налагане или анулация на рестриктивните мерки.

Според учените за трайно справяне с инфекцията ще са нужни сред 6 и 12 месеца, като този интервал може да се редуцира единствено при съществуване на потвърдени лекарства за лекуване, доколкото откриването на ваксина се чака да отнеме най-малко 1 година.

Цялото изследване може да прочетете тук
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР