Кога мога да се смятам за богат? Когато съм паркирал

...
Кога мога да се смятам за богат? Когато съм паркирал
Коментари Харесай

Колко трябва да печелиш, за да си богат в Германия

Кога мога да се считам за богат? Когато съм паркирал своето Ферари пред първокласната вила? Да, в случай че притежаваш всичко това, сигурно си състоятелен. Но в Германия ти би трябвало надалеч по-малко, с цел да бъдеш считан за богат. Съгласно научната формулировка, все още за състоятелен може да се счита всеки, който печели по 5700 евро нето на месец. Тази граница е дефинирана от федералното Министерство на труда и обществената политика.

Магическата граница

Т.нар. медианен приход - т.е., междинният приход, който дели хората на небогати и богати, също е избран: в Германия той възлиза на 1892,75 евро месечно. Ако го утроим, получаваме към този момент упоменатата сума от 5700 евро. Данните на министерството сочат, че в допитванията половината германци сочат приход от 5000 евро нагоре като симптом за благосъстояние - т.е., това е магическата граница.

Учените от Института за немска стопанска система пресмятат, че двойка без деца с чист приход от 7300 евро месечно може да бъде считана за богата. За квалифицирани експерти и хора с висше обучение, които към този момент са напреднали в кариерното си развиване, това е напълно реалистично. Федералната статистическа работа пък пресмята, че който желае да е измежду горните 10 %, би трябвало да печели над 3200 евро нето на месец.

Милион и половина милионери

Въпросните 10 % - т.е., най-заможните хора в Германия, разполагат с над половината от общото положение - 56 %, сочат данните на Германския институт за стопански проучвания. Милионерите са близо 1,5 милиона, като общото им положение възлиза на 4,66 трилиона евро.

Заплатата е едно, положението - друго, като неговата стойност също е определяща за благосъстоянието. За разлика от приходите, положението се натрупа посредством спестявания. В това отношение германците от междинната класа не са рекордьори - те разполагат приблизително с 18 000 евро спестявания. А по калкулации на Европейската централна банка, междинното положение на хората от междинната класа в Германия възлиза на 70 800 евро, които включват и недвижимата благосъстоятелност.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР