Кога, как и при какви условия ще се завърнат големите

...
Кога, как и при какви условия ще се завърнат големите
Коментари Харесай

Ако има тестове за всички ученици, можем да върнем в клас и големите

Кога, по какъв начин и при какви условия ще се завърнат огромните възпитаници в класната стая? Има ли несъгласия в информацията от МОН и за какво близо месец се задава един и същи въпрос в обществото? 

Темата разяснява пред БНР Мария Гайдарова, зам.-министър на образованието и науката:

“Ако се осигурят тестове за проучването на всички възпитаници два пъти седмично, имаме логистичния метод и организация за 24 часа да реагираме, а учебните заведения да се провеждат за два-три дни. Ние сме подготвени, чакаме тестванията да бъдат определени и доставени, с цел да имаме обезпечена безвредна среда ", изясни Гайдарова.

По думите й МОН гради поредна политика в последния месец и половина за връщане на учениците в учебните заведения. " Започнахме първо с тестване на учениците от 1-ви до 4-ти клас ", подсети тя.

" В момента имаме съвсем 9000 паралелки в общините със заболеваемост над 250 на 100 хиляди, които учат присъствено. Това са малко над 73% от всички паралелки в начален стадий в страната, стъпката е извънредно сполучлива. Все повече родители са уверени, че проучването с щадящи проби е единственият вероятен вид все още при високо равнище на заболеваемост ", сподели още зам.министърът на образованието.

Големите възпитаници

" Погледът към този момент е към по-големите възпитаници в клас. Първото изискване е заболеваемостта в съответната община да спадне под 250 на 100 хиляди Тогава всички ще се върнат в клас без проби.

Работим с Министерство на здравеопазването, като следваме заповедта на министъра на опазването на здравето, където са написани параметрите. В интервала сред 250 и 500 на 100 хиляди население за 14-дневна заболеваемост, това е изискването, когато имаме ротация. В предходните насоки, които бяха утвърдени, сме разписали тъкмо процедурите. За да имаме безусловно присъствено образование и учениците да не попадат под ротация, по тази причина включваме и този период ", разяснява Мария Гайдарова.

Малките възпитаници в 13-те области, където бяха раздадени проби и чиито родители са съгласни да бъдат тествани два пъти в седмицата, се върнаха в клас, 10 ноември 2021 година

Насоки за образование в изключителна конюнктура

" Същевременно изработихме насоките за образование, които към този момент са обновени, за образование и деяние в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура в учебните заведения, което ще разреши да се върнат в клас без тестване всички възпитаници. Те са към този момент за координиране в Министерството на здравеопазването.

Предлагаме също разнообразни разновидности, както и да е вероятен присъствен учебен развой без тестване в някои случаи ", уточни зам.-министърът.

Вариант за ротация

" Обръщам се към този вид на заболеваемост сред 250 и 500 на 100 хиляди население, когато няма задоволително проби и образованието ще се реализира за 50% от паралелките в учебното заведение по график за ротация, който следва да бъде одобрен от министъра на образованието и науката.

Предлагаме и нещо нова, в случай че има най-малко 50% от учениците в паралелка, които разполагат с годен документ за преболедуване, съществуване на антитела, за негативен резултат или имунизация, да е допустимо присъствено образование единствено за тези възпитаници.

Също, в случай че не са обезпечени задоволително количество бързи антигени проби за всички възпитаници, предлагаме да се извърша предпочитано връщането на учениците. Първо това са тези от началния стадий – от 1-ви до 4-ти клас.

След това в прогимназиалния стадий – 5-и, 7-и и 12-и клас, а след това останалите възпитаници – от 8-и до 11-и клас ", изясни Гайдарова.

Стигат ли тестванията за дребните възпитаници

" МОН е получило от Министерството на здравеопазването общо 851 хиляди теста. Изразходените досега са малко над 300 хил. До края на идната седмица имаме проби, чакат се още доставки, които ще бъдат разпределени в учебните заведения. Има обезпечено финансиране, тъй че до Коледа да няма проблеми в това отношение ", осведоми зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР