Кога да си пускам пералнята, колко дълго мога да скрибуцам

...
Кога да си пускам пералнята, колко дълго мога да скрибуцам
Коментари Харесай

В Германия си имат правила за всичко

Кога да си пущам пералнята, какъв брой дълго мога да скърцам на цигулката, по кое време да лае кучето ми, какъв брой шумни да са гостите и децата ми - за всичко това в Германия има правила.

Германия е уредена страна . Мнозина даже считат, че в тази страна прекаляват с уредбите. Можете да прецените сами, в случай че прочетете тези няколко примера от една банална сфера от немското ежедневие: връзките сред съседите. Предлагаме ви подборка, готова от Германския съюз на наемателите, която се опира на правилниците за вътрешния ред, на законите и правосъдната процедура. Ето няколко образеца от междусъседския делник:

Децата и шумът

Малките деца плачат и се смеят, крещят и търчат из жилището, а съседите са длъжни да го преглътнат. Колкото по-малки са децата, толкоз повече приемливост се чака от другите жители. Плачещото нощем кърмаче или шумните деца на стълбището рано заран - с това съседите би трябвало да се помиряват.

Родителите обаче също са длъжни да поставят старания - детският звук от прилежащото жилище не всеки път е позволен. Германските съдилища категорично показват, че би трябвало да се зачита и потребността на съседите от успокоение. Ако шумът, трополенето, крясъците и кавгите са доста продължителни и интензивни, тогава наемателят даже може да изиска понижаване на наема. Възрастта на децата и степента, в която шумът пречи на другите жители - това са основните фактори, които се взимат поради при оценката на междусъседски разногласия по тематиката.

Футбол и кънки у дома?

Децата могат да играят вкъщи, само че и тук има граници. Футбол, да вземем за пример, е позволен единствено на открито. Същото важи и за други шумни игри като карането на кънки, скейтборд или велосипед. Стълбището на кооперацията не е детска площадка, постановяват немските съдилища. Недопустимо е също по този начин децата за развлечение да се возят нагоре-надолу с асансьора.

Перални и прахосмукачки

Дори когато това не се харесва на съседите, всеки има право и след 22 часа да си спуска щорите и жалузите. Пералната машина също по изключение може да се пуска и след 22 часа, когато няма друга опция заради трудовата претовареност на хората. По принцип всеки има право да употребява прахосмукачка в неделя след 8 часа сутринта, само че съдилищата предлагат съкооператорите въпреки всичко да се преценяват с тези съседи, които биха желали да си отспят.

Телевизия и музика

За тях няма ограничавания във времето, само че след 22 часа гледането на телевизия и слушането на музика наложително би трябвало да бъде лимитирано като мощ на звука - и да се чува единствено вътре в жилището, не и на открито. Важно е да не се пречи на съседите в часовете за нощен покой.

Гости и купони

Не съществува такова нещо като „ главно човешко право да празнуваш в личните четири стени ". Когато каниш посетители, би трябвало да се съобразяваш със съседите и след 22 часа да се грижиш за нощния покой. Ако безусловно държиш да вдигнеш шумно празненство, което продължава и през нощта, тогава наложително би трябвало авансово да уведомиш всички съседи. Но и без да намесваме разпоредбите и законите, от психическа позиция несъмнено е най-добре да приказваш със съседите - защото тогава те са по-склонни да преглътнат шумната музика измежду нощ.
 звук Thinkstock/Getty Images
Барабани, цигулка и сие

Всеки има право да свири на инструмент в своите четири стени. Всекидневно са позволени приблизително два часа музициране. И значимо е не качеството на музиката (понякога то в действителност е окаяно!), а нейната мощ. Основният принцип гласи: колкото по-шумен е един инструмент, толкоз по-кратко е времето за извършения. При ударните принадлежности са позволени единствено 45 минути на ден. Наемодателят няма право да забрани музицирането в настрана жилище или в цялата постройка, а съгласно едно правосъдно решение няма и право да забрани на собствен наемател да си вкара пиано в жилището.

Душ след 22 часа?

Независимо от всички полемики, мъжете към момента имат право да уринират прави. Дори когато постройката е с тънки стени, съседите са длъжни да търпят възможните дразнещи шумове от тоалетната на своите съкооператори. Недопустимо е също по този начин посредством Правилника за вътрешния ред да се не разрешава на съкооператорите да се къпят след 22 часа. Но шуртенето на вода в банята след този час не трябва да продължава повече от 30 минути.
 душ Thinkstock/Getty Images
Кучета и петли

Ако живеете на село, тогава би трябвало да търпите и кукуригането на петли. Това обаче не важи за градските квартали, където, съгласно едно правосъдно решение, кукуригането може да бъде напълно неразрешено. Или най-малко лимитирано в избрани часове от денонощието. Същото се отнася и до кучешкия лай. Съдебната процедура за лаенето на домашните кучета може да се заключи в резюме по този начин: домашното куче има право да лае по половин час дневно, само че не повече от 10 минути едновременно. Освен това на кучетата е неразрешено да лаят сред 19 часа вечерта и 8 часа сутринта.

Дамско долни дрехи на балкона?

По този въпрос правосъдна процедура не е известна. Наскоро обаче един берлинчанин се оплака от това, че на простира на съседите му на балкона висяло и дамско долни дрехи. В съответното ядосано писмо той апропо написа: „ Здравейте, съседке. Можете ли в бъдеще да не простирате долни дрехи на балкона си? Това тук е християнска къща и нашият наследник не трябва да пораства, подложен на позор и изкушения! ".

Ето, такива съседки работи…

И още:

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР