Кога България ще смени лева с еврото? До една година

...
Кога България ще смени лева с еврото? До една година
Коментари Харесай

Кога България ще въведе еврото?

Кога България ще смени лв. с еврото? До една година страната ще влезе в чакалнята на еврозоната , с което стартира процесът по промяна на валутата, показва.
 
Страната ни е задължена да вкара еврото, само че прецизен период за това няма. То е публична валута единствено в 19 от страните. Англия и Дания, да вземем за пример, са отказали, а седем държави-членки към момента се чудят по кое време и по какъв начин да го създадат.
 
Сега България се откроява като водач - упоритостта на държавното управление е огромна, а вярата е най-късно до една година да влезем в чакалнята. За задачата всички би трябвало да ни кажат „ да ”.

 
Започват „ тихите договаряния “ – месеци, през които страната ни ще бъде гледана под лупа. Целта е левчето да се трансформира в евро. Първата стъпка е точно влизането в по този начин наречената чакалня. За задачата имало политическа воля, даже от опозицията.
 
„ Споделяме мнението, че е настъпил моментът България да прави съответните крачки към бъдещото участие в еврозоната . Мисля, че има отворен прозорец, който не трябва да изпускаме ", разяснява президентът на ПЕС Сергей Станишев.
 
„ Н яма никаква причина да получим отвод - би било лицемерно, би било отвън разпоредбите и би било знак за друго отношение ”, разяснява финансовият министър Владислав Горанов.

 
Правителството е изрично - не сме рискови за еврозоната, а еврото не е рисково за нас. Хората в по-малките градове обаче са комплицирани. Те са на мнение, че стоките в магазините ще нарастнат.
 
Първият мит, който би трябвало да отпадне – от минимални закръгления сходен ценови скок е вероятен, само че той се мери с пренебрежими размери ”, успокои финансовият министър.
 
Кабинетът „ Борисов ” е получил увещание и от вицепрезидента на Европейската комисия и комисар по финансите, че до месец България ще направи първата стъпка - приемане на по този начин наречената " пътна карта ”. На процедура тя би трябвало да разпише всичко.

 
В чакалнята би трябвало да останем най-малко две години и да покажем финансова дисциплинираност.
 
Подкрепата за еврото доближава най-високите си равнища. Трима от всеки четирима европейци поддържат единната валута ”, съобщи евродепутатът от ЕНП Ева Майдел.
 
Според президента Румен Радев България би трябвало да задълбочи европейската си интеграция, а това е невероятно без присъединение към еврозоната. На процедура левчето може да бъде заменено с евро най-рано през 2022 година.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР