Кофите за боклук се препълват в големи райони на Парижслед

...
Кофите за боклук се препълват в големи райони на Парижслед
Коментари Харесай

„Тонове боклук, плъхове, хлебарки и зарази“: Париж затъна в мръсотия заради стачка на сметосъбирачите

Кофите за отпадък се препълват в огромни региони на Парижслед стачка на събирачите на боклуци, като хиляди тонове отпадък стоят изоставени по улиците на френската столица.

„ Мръсно е, притегля плъхове и хлебарки “, оплака се един парижанин по френското радио.

Работниците стачкуват поради предложенията на държавното управление на Макрон за повишение на пенсионната възраст от 62 на 64 години.

Други градове, в това число Нант, Рен и Хавър, също са наранени.

Събирачите на отпадък се причислиха към пенсионните стачки преди седмица и парижките управляващи споделят, че половината от кварталите на града, които са обхванати от общински чиновници, са били наранени от действието.Три площадки за отнасяне на боклуци са блокирани, а четвърта е затворена отчасти.

В понеделник управляващите в Париж споделиха, че 5600 тона боклуци към момента не са събрани.

Коментатор на радио Europe1 разказа обстановката като бюфет с храна, която можете да изядете за шестте милиона плъха в Париж, двойно повече от човешкото население.

В 10-те области, обхванати от частни компании, услугата работи съвсем обикновено, заяви Парижкият съвет.Някои отчети демонстрират, че деятелите се пробват да попречат на събирането да продължи.

И една частна компания също беше забелязана в понеделник вечер от новинарския канал BFMTV да събира боклуци в един от огромните централни квартали, шестият, който нормално се покрива от общински чиновници.Подобно събиране на отпадък имаше и в други два квартала в западната част на града.

Водещият чиновник на съвета Еманюел Грегоар съобщи, че обстановката е комплицирана, само че органът дава приоритет на намесата за публичната сигурност, с акцент върху разчистването на питателните боклуци, лежащите на земята торби за отпадък и обезпечаването на сигурността на пешеходците.

„ Стачката провокира смяна в държанието на плъхове. Те ровят в кофите, развъждат се там и ще оставят урината и изпражненията си. Имаме обезпокоителен здравен риск за събирачите на боклуци и популацията като цяло “, отсече експертът Ромен Ласер пред вестник Le Parisien.

Предстои столичните работницида се съберат в сряда, с цел да решат дали да продължат стачката си.В момента сметосъбирачите се пенсионират на 57 години поради тежки условия на труд и съгласно промените ще би трябвало да работят още две години.

Противниците на социалистическия кмет на Париж се възползваха от стачката като подсилватсъществуващата рецесия.

„ Ан Идалго даде обещание да удвои бюджета за разчистване и парижани ясно виждат, че Париж става все по-мръсен и по-мръсен “, оплака се Рачида Дати, която ръководи седми регион за десните републиканци.

Френските синдикати ускориха дейностите си против непопулярните пенсионни промени на държавното управление, които сега минават през Народното събрание.

Няколко оператори на френски рафинерии стачкуваха във вторник за седми следващ ден, само че единствено дребна част от френските бензиностанции трябваше да затворят.

Мерките бяха подкрепени от горната камара или Сената в събота и по-късно ще отидат в взаимна комисия от депутати от двете камари в сряда, с цел да се вземе решение за окончателния текст.Окончателното гласоподаване може да стигне до Националното заседание и Сената в четвъртък.

Партията на президента Еманюел Макрон няма болшинство в долната камара, тъй че успеха в законопроекта никога не е сигурна.

Правителството се нуждае от 287 гласа и даже да успее да убеди всичките си 250 депутати да поддържат промените, отново ще би трябвало да откри още 37 депутати от други партии, които да поддържат по-високата пенсионна възраст.

Много от тези спомагателни гласове евентуално ще бъдат републиканци и държавното управление се стреми да избегне прокарването на ограниченията, без да задейства член 49:3 от конституцията, който разрешава на министрите да прокарват законодателство без гласоподаване.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР