Коефициентът на раждаемост в Китай е спаднал до ново рекордно

...
Коефициентът на раждаемост в Китай е спаднал до ново рекордно
Коментари Харесай

Нивото на раждаемост в Китай вече е едно от най-ниските в света

Коефициентът на раждаемост в Китай е понижен до ново рекордно ниско равнище от 1,09 през 2022 година, като това евентуално ще разтревожи управляващите, които се пробват да усилят намаляващия брой на новородени деца в страната, съобщи Българска телеграфна агенция.

Държавният вестник заяви, че информацията от китайския Център за проучване на популацията и развиването значи, че равнището на раждаемост в Китай е най-ниското измежду страните с население от повече от 100 милиона души.

Нивото на раждаемост в Китай към този момент е едно от най-ниските в света, наред с Южна Корея, Тайван, Хонконг и Сингапур.

Обезпокоен от първия спад в броя на популацията на страната от шест десетилетия насам, както и от бързото застаряване на популацията, Пекин незабавно се пробва да предприеме ограничения за повишение на раждаемостта, в това число финансови тласъци и възстановяване на грижите за децата, показва Ройтерс. През май президентът Си Цзинпин ръководи среща за изследване на тематиката.

Китай съобщи, че ще се концентрира върху образованието, науката и технологиите, с цел да усъвършенства качеството на популацията и че ще се стреми да поддържа „ умерена раждаемост “, с цел да поддържа икономическия напредък в бъдеще.

Високите разноски за грижи за децата и нуждата да спрат кариерата си, с цел да се грижат за тях обаче, карат доста дами да не желаят да имат повече деца или въобще да основават семейство.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР