Коефициентът на интелигентност на човек не е толкова важен, колкото

...
Коефициентът на интелигентност на човек не е толкова важен, колкото
Коментари Харесай

Ето защо културната интелигентност бие IQ-то

Коефициентът на просветеност на човек не е толкоз значим, колкото геният да умееш да общуваш с други култури. Това е същността на проучването на лекар Дейвид Ливърмор в книгата му “ The Cultural Intelligence Difference. It’s your CQ ”, оповестява Военновъздушни сили. Според него новите динамични човеци са обречени на неуспех, в случай че имат ниско CQ.

Коефициентът на просветеност е IQ, а коефициентът за " Културна просветеност " - CQ. Според лекар Ливърмор, високото CQ е от е от витално значение за съвсем всички специалности - като се стартира от банкери и финансисти, и се стигне до елементарните моряци. Той стартира с образеца по какъв начин, в случай че срещнеш чужденец, който знае и езика ти, твоето отношение към него е изцяло друго.

Първото проучване на Културната просветеност или CQ прави сингапурката Суун Анг при започване на хилядолетието. Преди това тя взе участие в екип, който кани най-брилянтните програмисти в света, с цел да се борят с проблем " 2000 ", когато всички се бояхме, че на 1 януари 2000-та година компютрите може да спрат.

Въпреки, че в екипа вземат участие най-големите мозъци, те са изцяло неефективни и не се сработват.

Тогава Суун Анг стартира да изследва феномена " Културна просветеност " или способността на познаваш други култури и да влизаш елементарно в контакт с техните представители.

CQ съдържа четири основни стълба . Първият е “CQ Drive ”, който демонстрира мотивацията на човек да учи за непознатите култури.

Вторият е “CQ Knowledge” , който се базира на осъзнаването за общите културни разлики, които може да срещнете.

Третият е “CQ Strategy”. Той изследва какви компликации чувствате от конфликта с непознатата просвета.

Четвъртият дирек - “CQ Action”, демонстрира гъвкавостта на индивида да се приспособява и приспособява в новата среда като хамелеон . /Марица.бг

Редакция и превод Росен САРЪМОВ

тагове културна просветеност iq
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР