Коефициент на корекция на пенсиите на родените след 1959 г.

...
Коефициент на корекция на пенсиите на родените след 1959 г.
Коментари Харесай

Министър Сачева: Формулата за пенсията на родените след 1959 г. е несправедлива

Коефициент на промяна на пенсиите на родените след 1959 година основава проблеми и е неправдив. Това съобщи в изявление за Българска национална телевизия министърът на труда и обществената политика Деница Сачева.

Става дума за хората, които от 2000 година се обезпечават за наложителната втора пенсия в повсеместен пенсионен фонд. Заради това, че от този момент са плащали по-ниска вноска в държавното публично обезпечаване, се планува частта от пенсията, която ще получават от Националния застрахователен институт (т. нар. първи стълб) да бъде понижена.

Първите пенсии по новите правила ще бъдат изплатени през 2021 година на дамите, които към тази дата са навършили 61 година и 8 м. и имат 36 година застрахователен стаж. Досега е коментирано, че пенсията от първия дирек би трябвало да бъде понижена с 20% (делът на вноската към втория дирек в общата осигуровка). Проблемът е в това, че хората не са се осигурявали във втория дирек през всичките години от осигурителния си стаж, а по-кратко. Така насъбраните пари в универсалния фонд са по-малко и с корекцията може да се окаже, че сборът от двете пенсии е по-нисък в сравнение с, в случай че обезпечаването е ставало единствено в Национален осигурителен институт.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР