Кое търсене в Гугъл в Русия е най-популярно? Как да

...
Кое търсене в Гугъл в Русия е най-популярно? Как да
Коментари Харесай

Най-търсеното в Гугъл в Русия: "Как да напусна страната?"! Младите бягат

Кое търсене в Google в Русия е най-популярно? " Как да напусна Русия ? " е най-актуално и достигна 10-годишен връх в страната в границите на седмица след нашествието в Украйна на 24 февруари. От Москва до сибирската петролна столица Новосибирск и от интелектуалния център Санкт Петербург до базата за атомни подводници Мурманск руснаците търсят излаз в очакване на тъмно бъдеще в страна, раздрана от изолираност, цензура и враждебност.

Анализът на данните от търсенето, данни за имиграцията и информация за полетите, както и изявленията с специалисти, деятели и хора в страната, хвърлят светлина върху това по какъв начин хората, които към този момент не могат да живеят в Русия на Владимир Путин, се пробват да избягат от войната и политически репресии вкъщи.

Интересът на руснаците към тематиката за " емиграцията " в Гугъл се е нараснал четирикратно сред средата на февруари и началото на март. Търсенията към " виза за пътешестване " са се удвоили, а за съветския еквивалент на " политическо леговище " са скочили повече от пет пъти.

През последните 30 дни, Австралия, Турция и Израел са едни от най-популярните дестинации за емиграция, наред с другарските към Русия Сърбия и Армения, както и Грузия, в които съветските войски нахлуха през 2008 година

Трудно е да се откри какъв брой тъкмо руснаци са напуснали страната или в действителност биха могли да го създадат.

Финансовите ограничавания, внезапно покачващите се цени на пътуването и лимитираната наличност на изходни направления след каскада от преустановяване на полети рискуват да уловят в капан тези, на които им е писнала Русия на Путин.

" На 24 февруари всичко се промени, животът ни беше разграничен на преди и след ", споделя Вероника, 26-годишно момиче, работещо в областта на цифровия маркетинг, която живее в Москва, пред CNN. Тя не желае да вземе преждевременно решение, до момента в който гледа по какъв начин нейни другари и познати бързо опаковат багажа си, приключват договорите си за наем и " отпътуват за Ереван, Тбилиси и Истанбул дружно с домашните си любимци ", дни откакто научиха, че Русия е нападнала Украйна.

Вместо това тя отишла на антивоенните митинги в съветската столица.

Но при започване на март Вероника почнала да осъзнава, че обстановката се утежнява. " Полицията стартира да извежда деятели напряко от жилищата им, отвеждаше и хора от метрото ", споделя тя пред CNN, добавяйки, че полицията е отишла в къщата на родителите й в Сибир, с цел да я заплаши.

" В началото на март в Русия беше признато ново законодателство, което може да изпрати хора в пандиза до 15 години за издание или шерване на информация за войната, която управляващите считат за подправена. Те направиха нелегално даже потреблението на думата " война ", изяснява Вероника.

Последната капка, която прелива чашата за нея, обаче била реакцията на по-широкото съветско население, което съгласно нея значително " има вяра на телевизионната агитация ". Според скорошно без значение изследване 58% от руснаците поддържат военните дейности на страната си в Украйна и единствено 17% считат, че Русия е инициирала ескалация на спора с Украйна.

" Крящях, че е време да протестираме, да вървим на манифестации, да пишем тъжби до депутати – вместо това хората отидоха да пазарят в последния работен ден на IKEA ", споделя Вероника. " Не желая да пребивавам с такива хора, те ми разрушиха сърцето. "

Вероника и нейният сътрудник стартират обезверено търсене по какъв начин да изоставен Русия. " Няма значение къде отиваме, просто желаеме да избягаме ", споделя тя пред CNN.

В неотдавнашна тирада Путин назова руснаците, които не го поддържат,  " предатели " и дефинира напускането им като " належащо самопречистване на обществото, което единствено ще укрепи страната ни ".

" Всеки народ, и още повече съветският народ, постоянно ще може да разграничи същинските патриоти от изметта и предателите и просто да ги изплюе като комар, който инцидентно е влетял в устата им ", сподели президентът.

И въпреки всичко изселването от Русия на деятели, бранители на правата на индивида и политически водачи е огромна и забележима наклонност, съгласно Егор Куроптев, шеф на фондация " Свободна Русия " в Грузия.

" Страната е окупирана от деспот. Независимите медии са унищожени. Социалните мрежи, като Фейсбук и Instagram, са блокирани. Има нови репресии против деятели ", споделя той пред CNN, като удостовери, че тези, които остават, в този момент са застрашени.

Еднопосочен билет

Политическото гонене е единствено една от аргументите някои руснаци да се пробват да избягат. Освен това някои фамилии не имат вяра, че обстановката вътре в страната ще се усъвършенства. Те са обезпокоени от възможното привличане на синовете им в армията или желаят западно обучение за децата си, съгласно Андрей Колесников, старши помощник в Карнеги Москва Център.

Николай, който се разпознава с различно име за негова отбрана, е единствено на 16 години. В началото на март родителите му взимат сложното решение да го изпратят в Тбилиси, Грузия, с цел да се причисли към по-големите си братя, които към този момент бяха там. Те желаят той да подаде молба за политическо леговище в Европа по-късно.

" В първите дни на войната всички мои другари и аз отидохме да протестираме против това и стотици хора бяха арестувани ", споделя Николай пред CNN. " Полицаите стопират хората по улиците, хората просто се разхождат, вървят по магазини и ги молят да видят телефоните им, депеша и обществените им мрежи, а по-късно ги задържа ", изяснява той.

Майката на Николай чака съвсем седмица, надявайки се спорът да отслабне, само че на 2 март му сподели да си направи тест за COVID-19 и му купи еднопосочен билет до Ереван, Армения, за идващия ден. " Това не беше полемика, беше заповед да тръгне незабавно ", споделя той. Оттам той споделя такси до Тбилиси с други пасажери.

" Толкова доста хора пристигнаха тук, когато стартира войната ", споделя той пред CNN, добавяйки, че е срещнал другари, за които даже не е знаел, че са в грузинската столица. " Отивате да купите нещо за вечеря, влизате в супермаркета или в магазин и чувате съветски думи и виждате съветски лица. В кафенетата, на всички места. Това е нова действителност и за грузинците. "

От началото на войната и до 16 март повече от 30 400 руснаци са влезнали в Грузия, до момента в който над 17 800 са напуснали, което значи, че над 12 600 са били в страната в този миг, съгласно грузинския министър на вътрешните работи Вахтанг Гомелаури.

Това е съвсем 14 пъти повече съветски мигранти, в сравнение с през същия интервал на 2019 година преди пандемията от COVID-19, споделя той. Освен това съвсем 10 пъти повече белоруси са пристигнали в Грузия след експлоадирането на войната спрямо 2019 година, когато туризмът към момента е бил висок, съгласно Гомелаури.

Последни самолети

Грузия е една от дребното страни, които са налични и одобряват бягащи руснаци без дълги визови процедури. Други варианти включват постсъветски страни, като Армения, Азербайджан и Казахстан. Тези, които могат да си го разрешат, отиват в всекидневно известни дестинации за отмора като Турция, Египет, Обединените арабски емирства и Мексико.

Не е имало директни полети до Грузия след съветската инвазия през 2008 година Но за редица други дестинации анализът на CNN на данните от Flightradar24 разкрива видимо нарастване на ежедневните полети от съветски градове през първите две седмици на войната.

Ежедневните излитания до Армения се усилват с съвсем една трета в съпоставяне със междинната зимна стойност - цели 34 самолета изхвърчат от Русия за тази страна с по-малко от три милиона души на 6 март. Ежедневните полети до Казахстан и Израел са нарастнали с към 50%. Турция, Узбекистан и ОАЕ са правили приблизително по един, три и четири спомагателни полета дневно надлежно.

Не е ясно какъв брой хора, които са взели директни полети до прилежащи страни, ще останат там и какъв брой биха се стремели да стигнат до Европа, Съединени американски щати и други западни страни.

Бягащите руснаци имат малко избор

Тъй като 37 страни постановиха възбрана на полети от Русия дни след нейното навлизане в Украйна, шепа дестинации видяха противоположното - нарастване на трафика на полети. В началото на войната за Армения отпътуват до пет спомагателни полета дневно.

Тези, които бяха задоволително бързи (и имаха шенгенските визи, които го вършат възможно), скочиха в последните самолети, отиващи към Европейския съюз (ЕС) в първите дни на войната. Данните на Flightradar24 демонстрират нарастване на полетите до няколко европейски страни, в това число Кипър, Испания, Финландия и Унгария в дните преди затварянето на въздушното пространство.

Но вариантите бързо понижават, като доста от тези направления, които към момента са отворени, не могат да работят заради неспособността на превозвачите да обезпечат застраховка или лизинг на самолетите поради глобите.

Авиокомпаниите в две значими евентуални дестинации за руснаците, казахстанската самолетна компания Air Astana и Turkish Airlines, преустановиха всички интервенции с Русия в средата на март.

През зимните месеци преди войната над 210 самолетни компании оперираха в Русия в интернационален проект, само че до началото на март този брой спадна до малко под 90, съгласно данните на Flightradar24. Полетните оператори летят до не повече от една трета от непознатите летища, които преди са били свързани с Русия , демонстрират данните от началото на март.

" Почти невероятно е да напуснеш "

Вероника споделя, че тя и сътрудникът й към този момент са похарчили 260 000 рубли (около 2500 долара) за билети за полети, които са били анулирани и към момента не са възобновени.

" Първо купихме самолетни билети до Ереван за 5 март с съветската компания s7, само че той беше анулиран. След това купихме билети до Ереван с съветска самолетна компания Аерофлот за 8 март – само че и този полет също беше анулиран. След това купихме от турската самолетна компания Pegasus, след това до Истанбул за 1 април, а през днешния ден разбрахме, че и той е анулиран ", споделя тя пред CNN.

Опитите за секване на сухопътни граници също са проблематични, защото Русия забрани на своите жители да напущат страната по суша през 2020 година, публично заради пандемията на ковид, като единствено няколко изключения са вероятни

" Сега е съвсем невероятно да напуснеш страната ", сподели Вероника. " Ако има самолетни билети, те са прекомерно скъпи за нас. Много сме уплашени. "

Аршак Макичян и Аполинария Олейникова, фамилна двойка деятели, живеещи в Москва, също се затрудняват да изоставен страната. Те споделят пред CNN: " Хората всеобщо купуват билети за Армения. Билетите в този момент костват пет пъти повече, в сравнение с преди нашествието. За доста хора това не е налично. Има някои варианти за потегляне с рейс и трен. Сега е доста мъчно да получите виза. Трябва да имате ваксина, само че тук можете да бъдете имунизиран единствено с съветската ваксина. Не можете купувайте валута. Ето за какво има огромни компликации. "

Руската ваксина Sputnik V Covid-19 се употребява необятно в голям брой страни и е прилагана на милиони хора по целия свят, само че имунизацията към момента не е утвърдена от Световната здравна организация. Това прави пътуването до доста страни от Европейски Съюз и Съединени американски щати още по-предизвикателно за тези, които са се ваксинирали.

Тъй като бягството от Русия се трансформира в още по-скъпо начинание, явно е, че най-вече младите, добре образовани и добре платени могат да си разрешат да изоставен страната. За Русия това е значително софтуерният клас.

Някои интернационалните ИТ компании започнаха да извеждат свои чиновници от страната преди нахлуването в Украйна, като към този момент чакаха репутационни и финансови вреди. Повечето ИТ служащи, изключително на свободна процедура, имат преимуществото да могат да работят отдалечено, като изискват единствено банкова сметка и позволение за работа.

В рамките на дни след нашествието се появиха голям брой групи в обществените медии, където сътрудници или дисиденти от Русия и Беларус споделяха информация за вероятни пътища за бягство.

Само една от десетките групи, отдадени на преместването, е достигнала над 100 000 клиенти, като съвсем половината от тях са онлайн всекидневно. Десетки хиляди хора се причислиха към групи, отдадени на преместването в избрани страни, като Армения, Грузия и страни от Европейски Съюз, както и към групи от ИТ експерти, обсъждащи благоприятни условия и по какъв начин да намерят работа в чужбина.

ИТ експертът, 32-годишният Василий, напуща Беларус, откакто президентът Александър Лукашенко разреши на съветските войски да употребяват страната като трамплин за офанзива на Украйна.

" Избрах Грузия, тъй като не изисква виза, разрешава ви да се регистрирате като фрийлансър, да отворите банкова сметка и да получавате заплатата си към нея ",  изяснява той пред CNN. " Също по този начин се усещам в сигурност в Грузия, тъй като доста от приятелите ми също се реалокираха тук – Тбилиси към този момент е мини-Минск. " Той обаче не има вяра, че всички ще останат в Грузия, защото вижда, че мнозина употребяват страната като директна зона, преди да се опитат да получат виза за Европейски Съюз.

Възрастта и статусът на заминаващите от Русия обаче повдигнаха въпроси какво значи този полет за бъдещето на страната.

" Напускането на Русия е привилегия ", споделя Анна, 23-годишна московчанка, която в този момент живее в Грузия. " Наистина има вълна от имиграция на умни, образовани, благи и съпричастни хора от Русия. "

Фактът, че съветските дисиденти в този момент биват изтласквани от страната, може да затрудни още по-трудно всяка смяна в обществото през идващите месеци и години.

Това надали визира съветския президент. " Путин не се интересува от приключването на мозъци, той се интересува единствено от режима си ", споделя Куроптев от фондация " Свободна Русия " в Грузия. " За него е потребно да се отърве от инакомислещите и да накара всички да мълчат и да се опасяват ".

" Путин не схваща, че хората, които напущат сега, са най-хубавите хора на Русия ", прибавя Олейникова, която е на 18 години и също се пробва да напусне родната си страна.

" Те са учени, публицисти, хора от ИТ бранша. Това са най-умните хора и всички си потеглят, тъй като е прекомерно рисково да са тук ", споделя тя пред CNN. " Надявам се хората да се върнат и да изградят ново бъдеще за Русия. "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР