Кое е по-добре - зеленчуци, плодове или хапче, което съдържа

...
Кое е по-добре - зеленчуци, плодове или хапче, което съдържа
Коментари Харесай

Ябълка или хапче: Откъде да си вземете нужните витамини

Кое е по-добре - зеленчуци, плодове или хапче, което съдържа съвършено уравновесен набор от всички нужни витамини? Експертът дава отговор.

Грешка на Полинг

Всеобщото владичество на витаминно-минералните комплекси (VMC) стартира преди 51 години, когато два пъти носителят на Нобелова премия (за химия и за приноса към мира) Линус Полинг разгласява книгата „ Витамин С и елементарна простуда “. В него той афишира неоспоримите изгоди от усвояването на витамин С в такива дози, че косата на актуалния доктор ще се изправи. Хората обаче, откакто взеха решение, че Нобеловият лауреат знае по -добре, започнаха да опустошават витаминните добавки от рафтовете на аптеките. В резултат на това се роди промишленост, която прави милиарди от желанието на всеки човек да остане здрав.

Хиповитаминозата е непълен банкет на витамини от храната. Неговата диаметралност е хипервитаминозата, остатък от един или различен витамин. И тук се крие главната неточност на Полинг и неговите почитатели - коствало им се, че колкото повече витамини се одобряват, толкоз по -добре. Хипервитаминозата, обаче, води до същите съществени последствия за организма като хиповитаминозата. Нека вземем трите най-известни витамини.

Витамин D

Липса: нарушавания на минералния метаболизъм, деминерализация на костите и нараснал риск от фрактури, мускулна уязвимост, понижена устойчивост и други

Излишък: неприятно храносмилане, дехидратация, нарушавания на съня и кръвното налягане, увреждане на бъбреците.

Витамин С

Липса: стоматологични болести, кървене на венците, косопад, нарушавания в имунната, сърдечно -съдовата и нервната система. Излишък: проблеми със стомашно -чревния тракт (повръщане, гадене, диария), нарушавания на съня, риск от камъни в бъбреците.

Витамин А

Липса: замъглено зрение, чупливи нокти, косопад, лющене на кожата.

Излишък: главоболие, болки в ставите, тресчица и други

И по този начин с всички витамини: Е, К, група В и така нататък

Възможно ли е да се запасите с витамини за бъдеща приложимост?

Вторият значим въпрос по отношение на витамините е дали е допустимо да се запасите с тях, като ядете сезонни зеленчуци, плодове, горски плодове или употребявате хапчета? Отговор: уви, не можете. Без значение какъв брой круши, череши, зеле, моркови ядете, колкото и таблетки да изпиете, няма да можете да създадете витаминен запас в организма, тъй като витамините се употребяват от самото начало. Разбира се, за добра причина - за поддържане на естественото действие на всички наши органи, само че въпреки всичко не би трябвало да се надявате, че сезонните артикули от градината ще ви обезпечат подобаващото равнище на витамини за идната година.

Кога са нужни хапчета?

Всички хапчета и капсули, даже и да са витаминни комплекси, би трябвало да бъдат предписани от доктор. Тъй като човек не може независимо да разбере дали има хиповитаминоза или хипервитаминоза, породена от липса или остатък на един или различен витамин. Първо, има доста витамини, и второ, признаците на хипо- или хипервитаминоза са сходни на признаците на стотици разнообразни болести.

И по този начин, да обобщим: всичко е уместно с мярка и в точния момент. Хапчето няма да размени ябълка, тъй като е належащо за поправяне на към този момент открити нарушавания, а ябълка няма да размени хапчето, тъй като даже един звук изядени ябълки няма да основат ресурс от витамини в организма.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР