Кое е първото българско читалище – в Свищов или в

...
Кое е първото българско читалище – в Свищов или в
Коментари Харесай

Къде е първото българско читалище? Зависи кого питате

Кое е първото българско читалище – в Свищов или в Лом? Негласният спор тлее, само че всички са единомислещи, че ти са живи съкровища – на книгите, на изкуството и на културата.

„ Сърдечно известяваме, следующото от Свищов писмо, което е очевидно, значимо и похвално, че се е основало читалище “, чете от свитъка на „ Цариградски вестник “ ръководителят на настоятелството на Първо българско национално читалище „ Еленка и Кирил Аврамови – 1856 година “ Пламен Александров.

Идеята за читалище там прокарва още Раковски през 1853 година „ Най- сетне тази луда глава намира чудесна почва за концепциите си, удивен е, че тук има хора съидейници. ", споделя Александров. Читалището е учредено три години по-късно от учители и търговци.

800 дарени книги основават ядрото на библиотеката, а читалището стартира да се занимава и с издаването на книги и учебници.

После основават театралната сцена. През 1904 година, по волята на Кирил Аврамов, дарил на общината 200 000 златни лв., първото българско национално читалище се снабдява със сегашната постройка и име. „ Да бъде издигнато читалище и спектакъл, което да носи името на Еленка и Кирил Аврамови. Това му е единственото изискване и портретът му да виси в салона “, споделя библиотекарят Веселина Спасова.

Първенството оспорва Лом. „ Нашият най-силен мотив в действителност е библиотеката “, споделя Кристина Илиева от читалище „ Постоянство “. Тази библиотека е открита през 1848 година, когато Кръстьо Пишурка идва в града за даскал – подрежда в класна стая персонални книги и окачва табела „ Читалище ".

Осем години по-късно оживява и театралното изкуство, с „ Многострадалната Геновева ". За представлението оповестява „ Цариградски вестник ". Кристина Илиева изяснява: „ Голямо предизвикателство за времето, защото декорите, костюмите, всичко е квалифицирано от даскала с положителната воля на ломското поданство. Това е и началото на нашето читалище „ Постоянство ".

Днес читалището се намира в постройка, издигната през 1909 година, има и театрална и балетна зала.

Когато и да е било началото му, от основаването му и до през днешния ден ломското читалище остава „ уникум в цялата история на европейската просвета " – по този начин, както в миналото споделя за него писателят Цветан Минков.

Веселин Методиев: Важно е да се стараем от рано младите да схващат комплицираните думи Джейми, Матю и Оливър също честват 24 май Културата и сцената през днешния ден през погледа на Самуел Финци Абитуриентите приключват след сложна година в образованието Как двама ученици на СМГ стигнаха до Станфорд и Оксфорд? Кирил и Методий: Просветителите НА ЖИВО: За буквите - специфична стратегия за 24 май Здравка Евтимова: Културата е духовната плът на България Йордан Радичков-внук: Хубаво е човек да не се взима прекомерно на съществено Истории зад датата: Кога стартира честването на светите братя Крил и Методий
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР