Кое е новото, различното, полезното за пациентите и се прави

...
Кое е новото, различното, полезното за пациентите и се прави
Коментари Харесай

Д-р Валери Веселинов, БЛС за novini.bg: Пациентите вече ще получават повече и по-качествени здравни услуги

Кое е новото, особеното, потребното за пациентите и се прави за първи път посредством анекса към Националния рамков контракт, който през днешния ден беше подписан сред НЗОК и БЛС за медицинските действия? Разговарям с доктор Валери Веселинов, член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз и шеф на районната гилдия на организацията в Добрич. Той е експерт хирург с над над 30 години стаж и шеф на ДКЦ в Добрич.



За първи път в този анекс се слага акцент за финансирането на първичната здравна помощ, профилираната такава, както и медико-диагностична активност. Увеличението на гласуваните бюджети е в размери, каквито в никакъв случай до момента не е имало - за трите типа действия по 90 милиона лв..

Какво ще донесе това за пациентите?

На първо място, съгласно мен, това ще донесе повече и по-добри грижи за пациентите - профилактиката, детското и майчино опазване на здравето, направленията за всевъзможен тип проучвания и лечение в изискванията на извънболничната помощ. Такова нещо в никакъв случай не е правено в такива мащаби до момента.
Заложен е и механизъм за разширение на обсега на профилактичните действия. Т.е., сътрудниците ще получат това нарастване, когато реализиран избран % на профилактични прегледи на пациентите.



На второ място има много съществено нарастване на средствата за профилираната доболнична помощ. Гарантират се задоволително на брой посоки за прегледи. Също по този начин се търси вид да бъдат обхванати оптимален брой пациенти от така наречен " рискови " групи на хора със злокачествени болести.
На трето място, за първи път се подсигуряват средства в непознати до момента размери за медико-диагностична активност. Разширяването на пакета тук бе ориентирано главно към увеличение на броя на проучванията. Цените са повишени единствено за хистологичните проучвания, тъй като бяха много изостанали. Иначе този пакет от действия е разпределен главно посредством размера на дейностите. Това е потребно както за лекарите, по този начин и за пациентите.

Обобщено, пациентите към този момент ще получават повече и по-качествени здравни услуги.

В профилираната помощ са нараснали цените на медицинските действия с близо 31%, а това директно води и до увеличение на заплащането за профилирания медицински личен състав. В извънболничната помощ получават % върху това, което са изработили. Сега и техните хонорари ще се покачат, което по никакъв начин не е маловажно.
С подписването на анекса през днешния ден бе финализиран един много дълъг и нелек развой на договаряния. Смятам, че това е една доста добра база, която ще сътвори добра и по-спокойна атмосфера на работа в здравната система. Надявам се да се увеличи и качеството на услугите за пациентите ни. През септември ще стартираме договарянията за новия тригодишен рамков контракт и считам, че днешният анекс ще сложи положителни основи за него и равнището в системата ни в действителност качествено ще се усъвършенства.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР