Кодовете върху етикетите на плодовете не могат да бъдат в

...
Кодовете върху етикетите на плодовете не могат да бъдат в
Коментари Харесай

По какво да познаем ГМО плодовете?


Кодовете върху етикетите на плодовете не могат да бъдат в интерес на потребителите, тъй като те са ориентирани само към търговците. Това обясни проф. Цвета Георгиева, началник на Център за изпитвания „ Здраве “ към НЦОЗА.

„ Първо би трябвало да разбираем какво съставлява този код. Той е основан за търсене на цена и нормално се употребява от търговците на едро и в питателните магазини. Кодовете са в серия от 3000 до 4000 – в нашия случай имаме 4011 ", изясни тя пред бТВ.

" Първо би трябвало да отбележим, че това е една доброволна стандартизация. Когато продуктът е органически, се чака пред този код да има 9. Мислено е да има код с 8, само че той по този начин и не се е осъществил, тъй като производителите на ГМО не са желали да означават своите артикули “, изяснява още проф. Георгиева.

Според нея няма по какъв начин да се разбере дали дадени хранителни артикули са ГМО по някакви външни белези. Това става само в лаборатория, като процесът е много дълъг.

„ Ако има съществуване на генномодифициран артикул от 0,9% нагоре, би трябвало да се сложи етикет с модификацията. Има европейски правила за етикетирането – в два европейски регламента и в един закон в България “, изясни още проф. Георгиева.

Тя е безапелационна, че кодовете върху етикетите на плодовете не могат да бъдат в интерес на потребителите, тъй като те са ориентирани само към търговците.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР