Кодове за опасно време за силен вятър, а на места

...
Кодове за опасно време за силен вятър, а на места
Коментари Харесай

Опасно време над половин България днес: Обявиха бедствено положение във Варненско!

Кодове за рисково време за мощен вятър, а тук-там и за значителни дъждове в неделя в половин България разгласи Национален институт по метеорология и хидрология. В областите Кърджали, Хасково, Стара Загора, Велико Търново, елементи от Търговище и Русе кодът ще бъде жълт, а оранжев е разгласен за областите Ямбол, Сливен, по-голямата част от Търговище и Русе, Силистра, Разград, Бургас, Шумен, Варна и Добрич.

Според прогнозата на Национален институт по метеорология и хидрология още преди обяд преваляванията и в Източна България ще спрат, към обяд и там облачността ще се раздра и намалее. Северозападният вятър ще отслабне и в по-голямата част от страната ще е мощен, а по крайбрежието на морето към момента до плевел.

Максималните температури ще бъдат сред 5° и 10°, по-ниски в Североизточна България; в София - към 6°.

Над Черноморието преди обяд към момента има превалявания, само че в развой на прекъсване. Около обяд преваляванията на всички места ще спрат и облачността ще се раздра. Вятърът ще отслабне, само че ще се задържи мощен и краткотрайно плевел.

Максималните температури ще бъдат сред 6° и 9°. Температурата на морската вода е 10°-16°. Вълнението на морето ще бъде 4-5 бала.

Над планините преди обяд към момента тук-там ще има превалявания от сняг, само че към обяд преваляванията ще спрат и облачността ще се раздра. Ще духа плевел северозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра към 2°, на 2000 метра - към минус 3°.

В понеделник ще има променлива облачност, без превалявания. Ще продължи да духа северозападен вятър, само че в множеството региони ще е сдържан до мощен, като се изключи Югозападна България, където ще е най-вече слаб. Температурите ще се покачат, утринните - едва, а дневните с 5-6 градуса.

През нощта срещу вторник вятърът сензитивно ще отслабне, а сутринта ще стартира да сменя посоката си - от юг-югозапад; ще бъде слаб до сдържан, в Източна България - най-вече сдържан. След обяд от запад ще стартират превалявания от дъжд.

Обявиха бедствено състояние във Варненско поради ураганния вятър, оповестяват от пресцентъра на общината.

" Тежката метеорологична конюнктура докара до загубата на човешки живот. Ураганният вятър и мощният дъжд, тук-там и сняг, затрудняват дейностите на спешните екипи в тъмната част на денонощието. Нарушаване на енергоснабдяването има във всички 5 региона на общината. Тонове паднали клони и дървета блокират основни пътни артерии, разрушават инфраструктура и нанасят вреди. Има разрушени светофарни уредби и пътни знаци, движимо и недвижимо имущество. Блокирани са транспортни средства и хора на територията на общината ", се споделя в обръщението на кмета на Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР