Кодексът на труда трябва да се съобрази с новите онлайн

...
Кодексът на труда трябва да се съобрази с новите онлайн
Коментари Харесай

КНСБ предлага договаряне на месечна надбавка за домашен офис

Кодексът на труда би трябвало да се съобрази с новите онлайн провокации и да даде още по-детайлна уредба на работата от разстояние. Водена от тази своя позиция КНСБ поддържа предложение на Министерството на труда и обществената политика за започване на договаряния сред обществените сътрудници за подписване на съглашение, което да докара до смяна в нормите за работа от разстояние, оповестяват от пресцентъра на КНСБ.

На 1 март министерството е изпратило писмо до обществените сътрудници в България с покана за започване на разговора, на което КНСБ е дала отговор, че е отворена за договаряния, счита предлагането за навреме и намира, че то отговоря освен на заложените процедури по двустранни съглашение в Кодекса на труда, само че и на европейското законодателство, в това число на член 152 и член 153 от Договора за действие на Европейски Съюз, както и на Европейското рамково съглашение за работа от разстояние от 2002 година

Полагането на труд посредством потребление на осведомителни технологии, в това число и работата от разстояние, е един от значимите цели за КНСБ. През последните години конфедерацията направи доста съответни оферти за рационализиране режима на отдалечената работа в България, напомнят от синдиката.

Промените в Кодекса на труда се постановат изключително мощно и заради оповестяването на изключителното състояние и епидемиологичната конюнктура, считат от КНСБ.

В Кодекса на труда следва да се разграничат случаите, в които работата от разстояние може да бъде наложителна и в кои доброволна, показват от КНСБ. Синдикатът обръща особено внимание, че при изключителните условия, настъпили по време на коронавирус рецесията, правилото за доброволна работа от разстояние бе подценен от законодателството.

Не са уредени въпросите, свързани със заплащането на консумативи при отдалечената работа, отговорността на работодателя при трудова акцидент и други.

КНСБ предлага да се даде опция в закона за договаряне на месечна еднократна сума ( " надбавка за домакински офис " ) за електричество, отопление и поддръжка, както и наемът за помещението в частното жилище на служителя, което се употребява като офис пространство в случаи на насилствен хоумофис.

" Работното пространство вкъщи основава доста провокации, когато става въпрос за безвредна работа и попречване на трудови злополуки, а работодателят, който нормално носи отговорността за сигурността на служителя, има малко въздействие, когато служителят работи от у дома.

Това се отнася както за общата работна среда, по този начин и за работното време ", показват от КНСБ.

По принцип работодателят би трябвало да документира работното време, в случай че служителят надвишава постоянното всекидневно работно време. Обикновено страните се спогаждат, че самият чиновник прави тези записи от името на работодателя, показват от синдикалната организация.

От КНСБ допълват, че работата от разстояние е форма на работа, а не форма на работно време.

В този смисъл е належащо в Кодекса на труда и в Закона за държавния чиновник ясно да се дефинира, че при работата от разстояние служителят има задължението да престира трудова функционалност в границите на откритото за него работно време.
Трябва да се подсигурява, че множеството служащи и чиновници, които поради пандемията са минали в отдалечен режим на работа, ще бъдат подкрепени с съответно образование и приобщаващи ограничения от една страна и ще бъдат обезпечени с опция да продължат (поне за избрани рационални преходни периоди) да реализират своите трудови и публични функционалности " на хартия ".

За тази цел е належащо да се сътвори в закона специфичен целеви отпуск за образование по цифрови умения, считат от КНСБ.

Нормативната уредба би трябвало да отразява и най-новите условия на Европейски Съюз по отношение на правото на служащия за отделяне от работната среда. Той не може да бъде задължаван от работодателя да дава отговор на позвънявания или на имейли, или по какъвто и да метод да бъде служебно зает, отвън откритото за него работно време, показват от Конфедерацията.

Отправеното предложение е съобразено и със мнение на Икономическия и обществен съвет на България от май 2021 година " Ефекти от използването на работата от разстояние ". КНСБ има подготвеност да взе участие в съответните работни групи за подписване на съглашение за рационализиране на режима на работата от разстояние.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР