Кодексът на труда е създал възможността работодателите да сключват трудов

...
Кодексът на труда е създал възможността работодателите да сключват трудов
Коментари Харесай

Какво трябва за знаем за трудовия договор за ден?

Кодексът на труда е основал опцията работодателите да подписват трудов контракт за краткотрайна сезонна селскостопанска работа. Тези норма основана с оглед нуждата от регламентиране този тип работа, предоставена от регистриран аграрни собственик, посредством подписване на трудови контракти за един ден.

Към работодателите, които имат право да наемат лица по този ред, са включени и записаните тютюнопроизводители. Работата, която може да се разпорежда, е за обработка на насажденията и прибиране на реколтата от тютюн. Освен за работа с естествена дълготрайност на работното време за деня до 8 часа страните може да уговарят работа за 4 или 6 часа на ден.

Какви са особеностите при обезпечаването при работа на еднодневен трудов контракт за осъществяването на за краткотрайна сезонна селскостопанска работа, дава отговор Тодор Капитанов.

Трудов контракт за краткотрайна сезонна селскостопанска работа може да се подписва сред служащ и регистриран аграрни собственик за работа за един ден, като това време не се признава за трудов стаж. Нормалната дълготрайност на работното време е 8 часа, като страните по трудовия контракт могат да уговарят работа и за половината от нея.

Работниците, които поставят труд по този ред подлежат на наложително обезпечаване при условия на закона. Те подлежат на обезпечаване за неработоспособност заради общо заболяване, напреднала възраст и гибел и за трудова акцидент и професионална болест, т. е. за тази категория лица осигурителните вноски се внасят във фонд „ Пенсии “ и фонд „ Трудова акцидент и професионална болест “.

Осигурителната вноска за фонд „ Трудова акцидент и професионална болест “ е напълно за сметка на осигурителите, като размерът зависи от главната икономическа активност на осигурителя.

Доходът, върху който се дължат осигурителните вноски за служащите не може да бъде по-нисък от избрания най-малък застрахователен приход в страната, който се пресмята съразмерно на месечния застрахователен приход. Когато служащият е нает на 4-часов работен ден, минималният застрахователен приход се дефинира съразмерно на отработените часове.

Сроковете, в които би трябвало да се внасят осигурителните вноски за работещи на еднодневни трудови контракти се разграничават от общия принцип. Докато за всички останали служащи и чиновници осигурителните вноски се дължат до 25-о число на месеца, идващ този, за който се отнасят вноските, за работещите на еднодневен трудов контракт е основана специфична ред за това. Осигурителните вноски за държавното публично обезпечаване тези лицата се внасят предплатено върху не по-малко от минималния месечен размер на осигурителния приход.

Това значи, че в тази ситуация осигурителните вноски са дължими преди действителното полагане на трудова активност от служащите, написа Pariteni.bg. Това е изключението от правилото.

Авансовото внасяне на осигурителните вноски се прави преди регистрацията на образците на трудови контракти в Инспекцията по труда, защото за осъществяването й работодателят показва платежни документи за импортираните вноски.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР