Коалицията ПП-ДБ няма да подкрепи правителство с първия мандат на

...
Коалицията ПП-ДБ няма да подкрепи правителство с първия мандат на
Коментари Харесай

ПП-ДБ няма да подкрепят под никаква форма кабинет с първия мандат на ГЕРБ

Коалицията " ПП-ДБ " няма да поддържа държавно управление с първия мандат на ГЕРБ или кабинет с присъединяване на партията на Борисов и ще предложи държавно управление, когато получи втория мандат. Това оповестиха на взаимен брифинг водачите на обединенията от обединяването - Асен Василев, Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов.Обявената позиция на четирите партии съответствува с огласената във вторник позиция на една от обединенията в обединението - Политическа партия, която беше огласена още във вторник след съвещанието на националния съвет на партията.

Коалицията " ПП-ДБ " няма да поддържа държавно управление с първия мандат на ГЕРБ или кабинет с присъединяване на партията на Борисов и ще предложи държавно управление, когато получи втория мандат. Това оповестиха на взаимен брифинг водачите на обединенията от обединяването - Асен Василев, Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов.

Обявената позиция на четирите партии съответствува с огласената във вторник позиция на една от обединенията в обединението - Политическа партия, която беше огласена още във вторник след съвещанието на националния съвет на партията.
Аргументите за отвод
Съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков съобщи, че решението на обединението да не поддържа препоръчан от ГЕРБ кабинет е на база " ценностни разлики ". " Обединихме се към това, че ще работим по политики с всички партии в Народното събрание ", сподели някогашният министър председател. Към значимите тематики за диалози сред парламентарно показаните политически сили той уточни и участието в Шенген и еврозоната, както и цените на храните, което беше един от главните акценти в предизборната акция на обединението.

В отговор на заканите на Борисов, че в случай че не се образува държавно управление, депутатите на ГЕРБ няма да поддържат бюджета, Петков съобщи, че бюджетът не може да е " пленник на диалозите сред политическите партии " за държавно управление.
Реклама
" Даваме си сметка, че българските жители желаят да се приключи политическата рецесия, само че нашето решение е, че не може да подкрепим държавно управление, кадрувано от Бойко Борисов ", сподели съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов и добави, че обединението ПП-ДБ не е " орган за реабилитация или прошка " на някой. Той увери, че в новия парламент обединяването ще работи за осъществяването на целите, които са дали обещание в предизборната акция, един от които е приемането на измененията в метода, по който се ръководят службите за сигурност.

Другият съпредседател на Демократична България Христо Иванов уточни още един приоритет за обединението - правосъдната промяна. " Големия въпрос е да има ръководство, само че то да е такова, което да осъществя нашите цели. Без дълбока и сериозна промяна в правораздаването нито една цел пред България не може да бъде реализирана ", сподели той.
Какво значи решението
Решението на Политическа партия и Демократична България за неподкрепа на държавно управление с мандата на ГЕРБ или такова, в което взе участие партията на Борисов изключва всевъзможен тип партньорство сред двете обединения, в това число и, в случай че Борисов предложи експертен кабинет. От изказването на водача на ГЕРБ в сряда в действителност не стана ясно каква тъкмо формула на ръководство ще предложи първата политическа мощ, когато получи първия мандат от президента. Борисов единствено съобщи, че партията му ще води диалози с всички политически сили в Народното събрание, в това число и с " Възраждане " за съдружно ръководство като даде да се разбере, че желаните за партията му сътрудници за коалиция са " ПП-ДБ ".

Решението на двете обединения в този момент значи, че тази алтернатива е изключена. Така пред Борисов остава другата алтернатива - в случай че желае да осъществя първия мандат, да договаря за това с останалите политически сили в Народното събрание - Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ, само че подобен вид наподобява неблагоприятен и рисков за него.
Реклама
От изказването на водачите на партиите от обединението " ПП-ДБ " също не стана ясно какво тъкмо държавно управление ще предложат, в случай че опита на ГЕРБ да сформират кабинет се провали и втория мандат стигне до тях. По време на брифинга четиримата водачи единствено оповестиха решението си и не дадоха опция за журналистически въпроси.

Едно от обясненията е, че по този въпрос измежду партиите в обединението няма единна позиция. По неофициална информация измежду водачите в обединяването са обсъждани два разновидността. Единият, препоръчан от Политическа партия, е да се излъчи кабинет с политически фигури, а част от партиите в Демократична България считат, че препоръчаният кабинет би трябвало да е експертен.
Свързани публикации Седем извода от Избори 2023 6 април 2023, 15:02 Преференции донесоха пет депутатски места повече за " Демократична България " 4 април 2023, 16:57
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР