Коалицията от неправителствени организации и граждански групи За да остане

...
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи За да остане
Коментари Харесай

Община Царево опитва да застрои плажа Силистар

Коалицията от неправителствени организации и цивилен групи „ За да остане природа в България “ предизвестява, че на изключително съвещание на общинския съвет на Царево през днешния ден ще се прегледа проект за застрояване на Природен парк Странджа край плаж Силистар и на границата на едноименната предпазена околност.
 
В рамките безусловно на няколко дни е задвижена процедура за застрояване на 22 декара зад плаж Силистар на място, където преди години е имало постройки на локалното Трудово-кооперативно земеделско стопанство. Цялата скица е опит да се прокара казус, от който след това да се възползват и други притежатели на парцели и по този начин Силистар да бъде изцяло застроен, удостоверяват природозащитниците.
 
Защо цялата скица е противозаконна?
 
Имотът се намира в Природен парк Странджа, който е и част от европейската екологична мрежа Натура 2000. Имотът не е бил плануван за застрояване от териториално-устройствения проект (ТУП) на Община Царево от 1998 и от нелегално признатия общ организационен проект (ОУП) на община Царево от 2008 година, чието деяние сега е спряно, до момента в който се изчаква актуализацията му по отношение на българското и европейско законодателство.
 
Съгласно последния препоръчан вид на Общ устройствен план от 2018 година, в региона на Силистар не се планува никакво вилно строителство. Имотите са като новопредвидени в зона Ок – к – 8 Зона за къмпинги, каравани, бунгала и палатки. Но даже този разкритикуван Общ устройствен план не е минал екологична оценка и оценка за съгласуемост с задачите на Натура 2000.
 
Също по този начин капиталовият план е в нарушаване на разпоредба на районното министерство (МРРБ) да не се утвърждават подробни устройствени проекти (ПУП) на парче преди приемането на Общ организационен проект (ОУП) на Община Царево.
 
Коалицията „ За да остане природа в България “ се обръща към министъра на околната среда и водите Нено Димов и основния прокурор Сотир Цацаров да подхващат нужното да бъде спазено българското и европейско законодателство. Ако Община Царево фактически одобри това решение през днешния ден, чакаме двете институции да апелират решението й в съда в най-кратки периоди.
 
Природозащитниците напомнят случая „ Златна перла “ с построения нелегално ваканционен комплекс в Природен парк Странджа и община Царево, в който парцели бяха закупили даже английски и други задгранични жители. След няколкогодишна сага и решения на съда комплексът беше опустошен.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР