Коалицията от неправителствени организации и граждански групи “За да остане

...
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи “За да остане
Коментари Харесай

Политическото кадруване в горските стопанства трябва да спре

Коалицията от неправителствени организации и цивилен групи “За да остане природа в България” упорства за преустановяване на политическите и нестимулирани уволнения и назначения в системата на ръководство на горите. „ Смяната на шефове и чиновници в държавните горски и ловни стопанства би трябвало да се организира единствено след инспекции от виновните институции и при установени нарушавания. А за назначението на нови шефове да се провежда конкурс.”, декларира Нели Дончева, основен специалист “Опазване на горите” във WWF България.

Поводът за позицията е уволнението на шефовете на ДГС Белица, ДГС Благоевград и ДГС Гърмен, както и голям брой разбърквания в няколко държавни горски стопанства в Югозападно държавно дружество без гласност за аргументите, довели до измененията.

Само от понеделник (28 юни) насам са уволнени шефовете на ДГС Белица и ДГС Благоевград, които се употребяват с име на положителни лесовъди и ръководители. Към момента те са отвън държавната горска система, което загатва за политическа интервенция. Останалите държавни горски стопанства, в които са направени разбърквания и „ рокади “, са Петрич, Струмяни, Симитли, Добринище, Елешница и Пирдоп.

Подобни смени в горската система се следят всякога при промени в политическия живот и нови избори. Професионализмът и персоналните качества на хората биват подценявани за сметка на политически ползи и зависимости. Отделен е въпросът, че такива уволнения трансформират човешки ориси, срутват здрави фамилии, хората дълго време остават без работа, а в отдалечени и изолирани обитаеми места следствията са още по-сериозни.

Коалиция “За да остане природа в България” упорства за обществен надзор върху активността в горите, което може да се реализира само в условия на цялостна бистрота и досегаемост на информацията за горския бранш. А на работещите в горите да се обезпечат благоприятни условия за професионално израстване (специализирани образования, курсове). В същото време Коалицията “За да остане природа в България” приветства подхванатите от Изпълнителна организация по горите и нейните териториални поделения всеобщи инспекции в горските и ловните стопанства за нарушавания при стопанисване на горите.

Обществото все по-настоятелно изисква от горските стопани да поставят положителни грижи за българската гора. За да може това да се случи, обаче, е належащо политическият напън върху горските чиновници да спре и те да бъдат оставени да си правят работата без боязън от политическо вмешателство и репресии.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР