Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане

...
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане
Коментари Харесай

Природозащитници сигнализираха прокуратурата за обществена поръчка на МОСВ

Коалицията от неправителствени организации и цивилен групи „ За да остане природа в България “ изпрати сигнал до основния прокурор във връзка социална поръчка на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Поръчката е за „ Извършване на спомагателни научни проучвания за територията на препоръчаната от Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) нова предпазена зона за запазване на дивите птици BG0002129 „ Рила-буфер “. Тя цели да проучва документите за към този момент препоръчаните зони, да организира в допълнение изследване и даде заключения и рекомендации. Прогнозната стойност е 600 хиляди лв. с Данък добавена стойност, показват природозащитниците.

Те обръщат внимание на основния прокурор, че обектът на публичната поръчка е част от една от общо 114 предпазени зони, препоръчани от Българско дружество за защита на птиците още през 2006 година Съгласно обществената информация тази разработка на Българско дружество за защита на птиците е финансирана със средства на Министерство на околната среда и водите по контракт от 2005 година с размер на финансирането от 325 хиляди лева

Обикновеното съпоставяне сред тези данни демонстрира, че Министерство на околната среда и водите счита да заплати за изследване на една зона два пъти повече средства, в сравнение с е платило за изследване на други 114 зони, показват от организациите.

Даже да се регистрира въздействието на инфлацията (съгласно калкулатора на инфлация на Национален статистически институт за интервала януари 2005 – юли 2017 година инфлацията е 50,9%) може да отчетем над 100 пъти увеличение на разхода за изследване и установяване на една предпазена зона, допълват от коалиция „ За да остане природа в България “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР