Коалицията обяви пакет от антикризисни мерки. Идеята им е да

...
Коалицията обяви пакет от антикризисни мерки. Идеята им е да
Коментари Харесай

Антиинфлационните мерки на кабинета: 0% ДДС на хляба, отстъпки за горивата, осъвременяване на пенсиите

Коалицията разгласи пакет от антикризисни ограничения. Идеята им е да се реагира на повишаващата се инфлация, а общата им стойност е към 2 милиарда лв.. Ето и какво включват те: 

0% Данък добавена стойност за хляба за период от 1 година - обвързва се обаче с вдигне на Данък добавена стойност назад на 20% на вино и бирата. 

9% Данък добавена стойност за централно отопление, парно и топла вода; 

Намален 9% Данък добавена стойност за природен газ и метан за крайни консуматори за битови потребности за период от 1 година; 

Увеличаване на прага за регистрация по ЗДДС  на 100 000 лева - сега е 50 хиляди лв.. Мога да влезят в мощ в идната данъчна година от 1 януари 2023 г

Облагане на свръхпечалбата от произвеждане и продажба на електрическа сила за компенсиране на небитовите консуматори. 

Освобождаване на акциза на електрическа енергия, природен газ, метан, употребявани като гориво за транспортни средства 

Компенсации за горивата за физическите лица  – 25 ст./л. отстъпка до края на годината за бензин А95 и дизел, метан и пропанбутан. Мярката не важи за по-скъпите горива.

Намаляване на лихвения % на законната рента за веселба до 8% за юридически лица и  4% за жителите - намаляване на лихвата за просрочени заплащания към страната, общините, за комунални услуги и др.подобни; 

Увеличаване размер на данъчното облекчение за работещи родители с деца -  от 4500 лева на 6000 лева Семействата ще могат да получат това облекчение незабавно. 

Осъвременяване на пенсиите от 1 юли - вместо с 6.1% с 10% + 60 лева твърдо нарастване в главната пенсия. Минималната пенсия ще се усили на 467 лева от 370 лева. 

Увеличаване на общата стойност на електронните ваучери - страната харчи 1 милиарда лева за тях, а ще се усилят на 1,2 милиарда лева Ваучерите може да се употребяват за храна, комунални услуги, просвета и изкуство. 

" Докато по времето на ГЕРБ минималната пенсия се качи със 100 лева за дванадесет години, тук нарастването е над 50% за една година. Парите отиват при хората, а не в джобовете на нечии компании, близки до властта ", разгласи Кирил Петков. 

Добавките към пенсиите се отстраняват. От 1 юли таванът за пенсиите се подвига от 1500 лева на 2000 лева, а от началото на октомври таванът на пенсиите става 3400 лева, колкото е оптималният застрахователен приход.  В момента минималната пенсия е 360 лева като към нея се изплаща 60 лева Covid добавка. 

" Когато става дума за преодоляване на рецесията, ние сме единни. Мерките съставляват опция да подкрепим най-уязвимите, които са с максимален риск от резултата на инфлацията, младите фамилии с деца. Фокусираме се и характерно върху горивата и електрическата енергия ", сподели Кирил Петков по време на конференция след договарянето на ограниченията.

Тази инфлация не е българска, а международна и е поради цената на вносните горива. Когато инфлацията е привнесена извън, ограниченията би трябвало да са следните - там, където можем да понижим цените на горивата за крайните консуматори и държавното оскъпяване на енергийните източници, там страната би трябвало да помогне, сподели още Петков. 

Корнелия Нинова поддържа препоръчаните ограничения, като ги дефинира като ориентирани към помощ за най-уязвимите групи, избавяне и излекуване на стопанската система и тласък за дребните и междинни предприятия. 

Нинова прикани " допустимо най-бързо тази поддръжка на страната към хората и стопанската система да стигне действително до тях ". 

" Опитахме се оптимално да реализираме градивен разговор. Не имам вяра някой да си е избирал да ръководи в обстановка като тази - война и редица рецесии, за които тежката отговорност носи отнова статукво, против което логиката е да сме изправени обединени ", сподели Станислав Балабанов от Има Такъв Народ. 

Владислав Панев от Демократична България дефинира ограниченията като " вярно ориентирани, обективни и гарантиращи финансовата непоклатимост на страната ". 

" Те са вярно ориентирани, тъй като водят до повишение на приходите на най-уязвимите от високата инфлация и изключване на тези, които нямат потребност от поддръжка. Справедливи са, тъй като повдигането на максималната пенсия подсигурява, че хората ще се обезпечават на действителните им приходи. Бюджетният недостиг няма да се промени, няма да сътворяваме българска инфлация отвън вносната, към която се приспособяваме сега ", сподели още той.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР