Коалицията не е обсъждала в детайли дали да предоставим военна

...
Коалицията не е обсъждала в детайли дали да предоставим военна
Коментари Харесай

Коалицията не е обсъждала в детайли дали да предоставим военна помощ за Украйна

Коалицията не е обсъждала в елементи дали да предоставим военна помощ за Украйна. Това стана ясно след извършения съдружен съвет в Народното събрание сред парламентарно показаните партии на " Демократична България " и Българска социалистическа партия в наличието на военния министър Драгомир Заков.

На съвета е обсъдана опцията за нарастване на бюджета за защита и модернизацията на армията.

" Темата за даване на военнотехническа помощ за Украйна не е обсъждана в елементи ", съобщи пред публицисти в Народното събрание министърът.

" Този въпрос не е обсъждан в елементи въобще, тъй като няма нужда да се разисква в този съвет. Целта му е напълно друга. Това е въпрос, който би трябвало да се разисква на процедура в обединението. Това не е огромният съдружен съвет ", разяснява Заков.

Попитан дали проекторешението на " Демократична България " му е било показано, министърът отговори: " То няма потребност да се показва пред мен, това е работа на съдружните сътрудници да го разискват. Към момента не сме разпознали това, което бихме могли да предоставим. Нямаме и такава задача сега ".

Председателят на парламентарната комисия по защита Атанас Зафиров съобщи, че представителите на Демократична България единствено са срещнали съдружните сътрудници с импортираното предложение, засягащо опцията за даване на военнотехническа помощ.

" Не сме му отделили повече от пет минути в полемика ", сподели той.

Зафиров уточни, че ще продължат диалозите за вероятно нарастване на бюджета за защита.

Заместник-председателят на Народното събрание и народен представител от " Демократична България " Атанас Атанасов също сподели пред медиите, че въпросът за военнотехническа помощ за Украйна не е бил тематика на срещата.

" Имахме други значими тематики във връзка с цялостната организация на Министерството на защитата ", уточни той.

Заков посочи, че не е изключено да се предложи и нарастване на бюджета за защита.

" Без бюджет няма по какъв начин да има въоръжени сили такива, каквито желаеме. Ако анализът покаже това, че е належащо, ще го създадем ", увери отрасловият министър.

Той не вижда старите боеприпаси, с които разполагаме, по какъв начин ще послужат в Украйна.

" В момента не сме разпознали това, което бихме могли да предоставим. Ние знаем с какво разполагаме, само че сега няма решение и опция за сходно нещо. Министърът на защитата не е принципал на военнопромишления комплекс, а на " ТЕРЕМ ", добави Заков.

Относно периода за доставка на F-16 министърът сподели, че е явен и не се е трансформирал - при започване на 2025 година

По време на съдружния съвет не е обсъждана и тематиката за връщане на наборната работа.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР