Коалицията на канцлера Ангела Меркел може да се разпадне заради

...
Коалицията на канцлера Ангела Меркел може да се разпадне заради
Коментари Харесай

Списък с желания - условията за спасяване на коалицията на Меркел

Коалицията на канцлера Ангела Меркел може да се разпадне поради настояванията на новите водачи на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), определени от партийните членове в събота.

В идващите седмици двете партии би трябвало да решат какъв брой надалеч могат да стигнат в компромисите, с цел да запазят ръководещия съюз до изборите през 2021 година Новите ръководители на ГСДП заплашиха да изоставен държавното управление, в случай че консерваторите не се съгласят с техните претенции, решение, което може да провокира предварителни избори или да докара до ръководство на държавно управление на малцинството.

" Ройтерс " обобщава главните политики, предизвикващи разногласия.

Какво желаят новите водачи на ГСДП

Инвестиции: Големи вложения в учебни заведения, инфраструктура и цифровизация. Споменаха се няколко цифри, в това число 240 милиарда евро за учебни заведения, пътища, жп линии и 100 милиарда евро за цифровизация.

Дълг: За да се заплати за вложенията, те желаят Германия да се откаже от строгите фискални правила за заеми и уговорката за уравновесен бюджет, казвайки, че това се е трансформирало във култ. Въпреки че бюджетът за 2020 година беше признат, те упорстват за спомагателен бюджет.

Това би нарушило табу за доста консерватори. Дори и финансовият министър Олаф Шолц, който загуби конкуренцията за управлението на партията в събота, до момента държеше на фискалната суровост.

 Новите водачи на ГСДП Норберт Валтер-Борянс и Саския Ескен
© Reuters

Новите водачи на ГСДП Норберт Валтер-Борянс и Саския Ескен

Защита на климата: По-радикални ограничения за отбрана на климата, в това число повдигане на цената на въглеродните излъчвания до 40 евро на звук от 10 евро на звук от 2021 година Това предложение подхожда на настояванията на доста екоактивисти.

Възможно е да има известна независимост за климатичните ограничения, както и за разширението на възобновимата сила, не на последно място тъй като пакетът от ограничения на стойност 50 милиарда евро, контрактуван през септември, попадна в задънена улица в Народното събрание и ще би трябвало да се създадат промени в него.

Минимална заплата: Да се усили неотложно минималната заплата до към 12 евро на час от почти 9 евро сега.

Консерваторите може и да са подготвени да се приближат до ГСДП, само че не толкоз надалеч или толкоз бързо, колкото новите водачи желаят.

Какво желаят консерваторите на Меркел

Корпоративен налог: Много консерватори желаят понижаване на корпоративния налог, което е анатема за новото управление на ГСДП.

Данък взаимност: Да се отстрани напълно " налог взаимност ", въведен след обединяването на Германия през 1990 година, главно в поддръжка на по-бедните източни провинции. Правителството към този момент се споразумя да го отстрани за 90% от данъкоплатците от 2021 година

Отбрана: Искат непрекъснато увеличение на разноските за защита в посока на задачата на НАТО за 2% от брутния вътрешен артикул. Това е надолу в листата с целите на новите водачи на ГСДП.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР