Коалицията Александър Вучич - Сърбия не трябва да спира (СНС;

...
Коалицията Александър Вучич - Сърбия не трябва да спира (СНС;
Коментари Харесай

Сърбия: Управляващата партия обяви победа на парламентарните избори

Коалицията " Александър Вучич - Сърбия не би трябвало да стопира " (СНС; сплотяваща ръководещата Сръбска прогресивна партия и няколко други политически сили) води на парламентарните избори с резултат от 47,1% след обработката на 50% от бюлетините.

 

Това заяви министър председателят Ана Бърнабич в централата на обединението, съобщи Novosti.rs.

 

" След обработката на 50% от бюлетините, където към момента може да има минимални промени, нашата коалиция " Сърбия не би трябвало да стопира " получава 47,1% ", сподели Бърнабич. По този метод единствено СНС ще има повече от 126 мандата в 250-местния парламент - Народната скупщина, сподели министър председателят на Сърбия.

 

По този начин Ана Бърнабич ще може да сформира новия кабинет на Сърбия. 

 

Опозиционният блок " Сърбия против насилието "  в момента получава 23 %, Социалистическата партия на Сърбия (СПС) - 6,7 %, Националната демократична опция (НАДА) - 4,9 % и така нататък

Другите листи, които съумяха да преминат 3-процентовата преграда, са тези на Ние - гласът на народа с 4,6 %.

 

В неделя в Сърбия се организираха предварителни парламентарни избори. В тях участваха общо 18 партии и обединения. Местни избори се организираха и в 65 общини в Сърбия, в това число в столицата Белград.

През ноември президентът Александър Вучич разгласи разпускането на Народната скупщина и дефинира дата за предварителни избори на 17 декември. Необходимостта от избори беше повдигната напролет, директно след две всеобщи убийства. В страната избухнаха митинги под лозунга " Сърбия против насилието ".

 

През септември опозиционните партии приканиха за предварителни избори, а през октомври се споразумяха да повдигнат единна листа с претенденти както за изборите за Скупщина, по този начин и за локалните избори в Белград, който обичайно се счита за цитадела на опозицията. Новата опозиционна коалиция се назовава " Сърбия против насилието ".

 

В нея влизат Партията на свободата и справедливостта на някогашния кмет на Белград Драган Джилас, Народното придвижване на Сърбия (основано през лятото на 2023 година от Мирослав Алексич, член на Народната партия) и Ляво-зеленият фронт, прочут с протестната си активност, както и няколко други дребни партии и Движение " Сърце ", ръководено от някогашния шеф на Генералния щаб на сръбските въоръжени сили Здравко Понош.

Последното се класира на второ място на президентските избори през 2022 година с 18% от гласовете.

 

На последните парламентарни избори, извършени през април 2022 година, Сръбската прогресивна партия зае първо място с 44,27% от гласовете. Водената от нея коалиция съумя да сформира кабинет. Тогава Вучич съобщи, че новото държавно управление ще постави клетва единствено за две години, а нови избори са планувани за май 2024 година

 

Източник news.bg

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР