Коалиция от неправителствени организации и граждански групи „За да остане

...
Коалиция от неправителствени организации и граждански групи „За да остане
Коментари Харесай

Виновните да платят сметката за „Калиакра“

Коалиция от неправителствени организации и цивилен групи „ За да остане природа в България “ упорства отговорните за създалата се обстановка в Калиакра да понесат отговорността.

Категорично се противопоставяме на опита нарушителите, поради които България бе наказана от Съда на Европейския съюз, да бъдат прикрити, като проблемите се трансферират от хубавичко глава на болната. За да се защитят няколко плана, построени в нарушавания на законодателството, се направи опит да се настрои обществеността против учените от Българска академия на науките, а и против европейската екологична мрежа и разпоредбите на Общността. Напълно погрешно е, че опазването на природата пречи на икономическото развиване на Крайморска Добруджа. Напротив, просперитетът на региона се обуславя от неповторимите му естествени дадености.

За да се избегне повторение на тази непрятна обстановка в 340 други случая, природозащитниците се сплотиха към 18 напълно съответни претенции, които показаха във вторник на срещата при премиера Бойко Борисов.

Сред тези претенции са придържане към европейските политики за запазване на околната среда и към седемте досегашни решения на Министерски съвет по отношение на мрежата Натура 2000.

Необходимо е Министерството на околната среда и водите да се извини на учените от Българската академия на науките, които бяха оклеветени и нападани поради неточности в връзката, излязла от самото министерство.

Трябва да бъдат отстранени капиталовите планове, довели да наказание на България, а компаниите, получили държавна помощ под формата на субсидирани цени, да я възстановят.

С цел попречване на нови наказателни процедури и решения на съда огледални на Решение на Съда от 14 януари 2016 година Министерство на околната среда и водите форсира процеса по разглеждане на предложенията за основаване на предпазени зони за попълване на непълнотите открити от биогеографските семинари и допълнението на територията на Защитена зона Рила според границите на Орнитологично важно място.

Нещо повече, страната би трябвало да потърси правата си и да изиска компенсации от специалисти и чиновници, които не са изпълнили отговорностите си и са изготвили и одобрили отчети за оценка на въздействието върху околната среда, поради които България е наказана от Съда на Европейския съюз.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР