Коалиция Левицата! събра съмишленици на дискусия за състоянието и перспективите

...
Коалиция Левицата! събра съмишленици на дискусия за състоянието и перспективите
Коментари Харесай

Костадин Паскалев: Спрян е процесът на децентрализация, държавата разпределя субсидиите непрозрачно

Коалиция " Левицата! " събра съидейници на полемика за положението и вероятностите пред локалните управляващи в подтекста на идните избори за кметове и общински препоръки наесен, заяви БНР.

Спрян е процесът на децентрализация, страната разпределя дотациите непрозрачно и политически стимулирано и това би трябвало да се промени, разяснява Костадин Паскалев, някогашен вицепремиер и някогашен кмет на Благоевград. Според него страната трансферира на общините отговорности, без да обезпечава финансовата им обезпеченост. А финансовият дефицит на общините предопределя ниско качество на услугите, акцентира Паскалев. Той добави също, че се задълбочава изоставането на едни региони за сметка на други. По думите му въпросът за финансирането на общините е основен за страната.

Бившият народен представител Валери Жаблянов беше безапелационен, че в този момент проблемите на общините надали не всички чакат да се вземат решение в София и това би трябвало да се преобърне. За каква лична самодейност може да става дума при тази финансова взаимозависимост, попита той.

За левите стандарти в локалната политика приказваха участниците в полемиката за локалната власт. Сегашното състояние за мястото и ролята на общинските управляващи не дава отговор на вижданията на " Левицата! " и това ясно беше обрисувано от Костадин Паскалев, който като някогашен кмет на Благоевград и министър на районното развиване и благоустройството е видял по какъв начин наподобяват проблемите от двете страни.

Райна Йовчева, която известно време беше регионален шеф на Хасково, уточни, че единствено 65 % от европейските средства в досегашния интервал са стигнали по предопределение и са усвоени. От тях 30 % са финансовите корекции.

Две години и половина от началото на новия програмен интервал сме усвоили 0.54 на 100 от 18-те милиарда общо, от които може да се възползваме по него. Немощ на управническо и институционално равнище са изводите на Райна Йовчева, съгласно която липсва визия и обмисляне за развиването на общините.

" Запълват се дупки, работи се на парче. И по този начин общините ни вървят обратно ", сподели Йовчева пред участниците в полемиката на " Левицата! " за провокациите пред локалната власт в подтекста на изборите за кметове и общински препоръки наесен.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР