Коалиция ГЕРБ - СДС и ПП Има такъв народ са

...
Коалиция ГЕРБ - СДС и ПП Има такъв народ са
Коментари Харесай

Прогнозите на политолози и социолози за възможните сценарии за ново правителство

Коалиция " ГЕРБ - Съюз на демократичните сили " и Политическа партия " ИТН " са с доста близки резултати, демонстрират данните на ЦИК при обработени 95.22 на 100 СИК протоколи в РИК. При ГЕРБ отиват 23.91 на 100 от гласовете в парламентарните избори на 11 юли, за Политическа партия " ИТН " е с 23.66 на 100,  " Българска социалистическа партия за България " - 13.63 на 100, " Демократична България " - 12.55 на 100, Движението за права и свободи - 10.59 на 100, а за " Изправи се! Мутри вън! " - 5.04 на 100. Преди да бъде обявен окончателният резултат от изборите, политолози и социолози дадоха своята прогноза какво е вероятното развиване на обстановката оттук насетне за излизане от политическата рецесия и сформиране на постоянно държавно управление. 

" Експериментът с машините се оказа сполучлив. Без подозрение ще разгадаем един проблем на изборния ни развой – невалидните бюлетини ", разяснява в ефира на Нова телевизия социологът от " Тренд " Димитър Ганев.

Според Първан Симеонов от " Галъп "  ГЕРБ са изгубили към 150-200 хиляди гласа.  " Ако те завоюват тези избори, даже с половин глас, Борисов още веднъж ще излезе и ще каже, че е победител. Това ще има символно значение. Ще създадат опит за държавно управление, който ще е несполучлив, само че ще бъде знак. Протестните партии няма да имат болшинство, само че към този момент са надалеч по-близо. Съставянето на държавно управление ще бъде по-лесно. Слави Трифонов ще би трябвало да прави кабинет ", разяснява по Нова телевизия Симеонов. 

Регистрираме по-ниска от предстоящата изборна интензивност на вота на 11 юли, разяснява по bTV социологът от " Маркет линкс "  Добромир Живков.
По думите му окончателните данни за интензивността ще са с 8-10% по-ниски от постоянните парламентарни избори на 4 април, когато интензивността стигна 50%. Значителното намаление съгласно него е композиция от три фактора: отпускарският летен сезон, страхът от машинния избор и намалялата политическа готовност. " Ще има засилено посланичество на така наречен партии на митинга – сред 112 и 114 депутатски места, само че няма да имат болшинство от над 120 гласа ", сподели още социологът.

Двете до момента огромни партии, свързани със статуквото, губят сумарно към 20 мандата, които се преливат към " ИТН " и " Демократична България " печелят 20 мандата, сподели в ефира на БНТ социологът от " Алфа рисърч " Боряна Димитрова. Това обаче не трансформира коренно обстановката. " Не виждам възможност да имаме болшинство на 3-те партии на митинга, т.е. от позиция на това, че сме в обстановка, в която още веднъж ще се търси поддръжката на някоя от старите партии, ние сме в същата обстановка - смяна, увеличена тежест, липса на смяна още веднъж в обстановка, в която може да се търси поддръжката ", сподели Димитрова.

Според събеседника й в студиото, социологът от " Галъп интернешънъл " Андрей Райчев, ГЕРБ са изгубили психическото си преимущество. " Сега ГЕРБ апропо не загуби, даже да приключи с някакъв фотофиниш - с едни гърди напред за " ИТН ", това не е разлика. Аз не се колебая, че " ИТН " ще изберат държавно управление, че ще изберат министър-председател и няма да попадне незабавно в рулетката на рецесията. Трябва да изчакаме господин Трифонов да каже желанията си, само че най-вероятно ще стане това - той ще предложи нещо. Явно не договаря дори със своите съдружници ", сподели още Райчев.

" Трябва да се обърне внимание на ниската изборна интензивност. Който и както и да ръководи, ще е с доста дребен % представителност. Гласовете от чужбина може да съкратят дистанцията сред Има Такъв Народ и ГЕРБ и партията на Слави Трифонов да излезе преди всичко, само че още веднъж без болшинство ", коментира по bTV политическият психолог и анализатор проф. Антоанета Христова. 

Ирена Тодорова, която е учител по политически науки в Нов български университет, предсказа още веднъж тежки договаряния, даже сред партиите на смяната.  " Не видяхме тези три субекта да си приказват по време на акцията ", добави тя. 

Според политолога Росен Карадимов ключът за сформиране на кабинет е в БСП, само че не вижда революцията, която се очакваше след 4 април.  " Отново няма болшинство, не се състоя революцията във формата, която се очакваше. Промяната е необратима обаче. Никой не разяснява опция за ръководство на ГЕРБ ", добави той.

" Ключово е кой ще бъде първи, тъй като Борисов имаше навика да споделя по какъв начин побеждава всички години наред и в случай че в този момент той остане втори, това би трансформирало психически политическата обстановка в България ", бе коментарът на политолога Слави Василев. Според него, машинното гласоподаване се е оказало сполучливо. 

Тихомир Безлов от Центъра за проучване на демокрацията дефинира предизборната акция като най-активната от 20 години.  " Когато излязат окончателните данни, би трябвало да се види по така наречен " рискови секции " по какъв начин се е развил вотът - как е гласувано, има ли огромни аномалии, които демонстрират, че има платен или следен избор ", разясни той в ефира на Българска национална телевизия.

Съставянето на постоянно държавно управление е неизбежно. Какъв ще бъде неговият небосвод е различен диалог. Това мнение изрази пред БНР социологът Кънчо Стойчев. " Струва ми се, че няма да се мине през лъчение на коалиция, а ще се върви към по-скоро държавно управление на малцинството, подкрепено в Народното събрание. Ще имаме изпълнителна власт, която ще бъде под непрекъснат, доста мощен парламентарен надзор. Ще имаме възобновена роля на българския парламент. Такъв кабинет ще тръгне с някакви цели, само че не би могъл да се нагърби с целия сложен товар на българското общество ", разясни Стойчев. Според него е прекомерно евентуално служебният кабинет на президента Радев да се окаже първообраз.

Кънчо Стойчев открои няколко съществени аргументи за ниската изборна интензивност. На първо място той уточни сериозното ограничение на подтиквания избор -  около 200 хиляди не са отишли да гласоподават, тъй като не им е било платено. На летния сезон пък се дължи отливът на други 200 000 гласоподаватели. Третата причина – не са дали своят вот и тези, които са решили, че нещата към този момент са решени на 4 април и страната е тръгнала по пътя на смяната. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР