Коалиционно съгласие по повод приемането на еврото и прогнозната дата

...
Коалиционно съгласие по повод приемането на еврото и прогнозната дата
Коментари Харесай

Реалистично ли е 2024 година да приемем еврото?

Коалиционно единодушие във връзка приемането на еврото и прогнозната дата 1 януари 2024 година.

Не е реалистично да приемем толкоз скоро общоевропейската валута, счита финансистът Георги Кадиев  Георги Кадиев Георги Стоянов Кадиев е роден на 28 август 1966 година в Бургас. Завършил е Немска езикова гимназия в.

„ Причините – няма да се оправим с инфлацията, която е сензитивно по-висока от трите най-ниски в Европейски Съюз. В момента междинната инфлация за еврозоната е към 7,6 изчезна предишния месец при нас 12,4, като има страни в еврозоната, които са с по висока инфлация от нашата и второ цялата ни стопанска система не е подготвена. Има доста работа, която би трябвало да се свърши в тези 2 години преди приемането, до момента в който сме в чакалните. Нищо не е свършено, в това число и от компаниите на най-ниско равнище. Промяна на счетоводство, смяна на софтуери. Банковата система не е подготвена, нищо не е направено “, сподели пред бТВ Кадиев.

Според проф. Любомир Дацов, който е някогашен финансов зам.-министър, разяснява чисто  механичното сменяне на банкнотите.

„ Дискусията, която се получи, е полемика за механически документ, който споделя на коя дата, кой какво прави, с цел да бъдат заменен механически банкнотите, купюрите на лв. с евро и около това техническо упражнение просто би трябвало да бъде премислено по какъв начин се показват на хората тези неща, по какъв начин банките взаимодействат с комерсиалните вериги. Как става самата промяна, което е безусловно механически проблем. Изведнъж той стана политически. Ако ви задавам въпроса тъкмо какво обръщение насочат към хората и към сътрудниците ни в Европа, ще вдигнем плещи, тъй като тези стъпки напред обратно и този ажиотаж, който се основава, безусловно не е позитивен. Не може с ограничения, които в огромната си част помпат бюджетни разноски или понижават налози, да основават спомагателен недостиг и да твърдиш, че правиш антиинфлационна политика. Всъщност множеството от ограничения, които най-малко излязоха в медиите, оказват напън върху инфлацията, а не са антиинфлационна политика. И от тази позиция фактически има проблем. Аз считам, че в случай че има политическо единодушие. До 2024 година може да бъде свършена доста работа “, съобщи пред бТВ Дацов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР