Коалиционният съвет на Левицата!“ е взел решение да предложи на

...
Коалиционният съвет на Левицата!“ е взел решение да предложи на
Коментари Харесай

Мая Манолова за Бюджет 2024: Шведска маса за богати и постен обяд за бедни

Коалиционният съвет на „ Левицата! “ е взел решение да предложи на групата на Българска социалистическа партия да не поддържат ръководител на общинския съвет, който не е декларирал ясна позиция против премахването на паметника на руската войска . Представителите на обединението ще гласоподават „ срещу “ всяко предложение за ръководител, който жертва паметника. Това стана ясно от брифинг на „ Левицата! “ през днешния ден в София.

Според представителя на обединението в СОС – Войслав Тодоров, изказванията на новия кмет на София и на представители на ПП-ДБ и „ Спаси София “ приказват, че те имат намерение да продължат с войната си против историята и против паметниците на културата , което от лявата групировка намират за неприемливо. От групировката разясниха и оповестения бюджет за 2024 година от Министерски съвет.

„ Нарекохме нереалистичния и измамлив бюджет на сглобката „ Шведска маса за богати и постен обяд за небогати “, тъй като бюджетът дружно с данъчните закони планува данъчни облекчения за богатите и корпорациите и данъчни усложнения за бедните – покачват се налози, такси, осигуровки. Които дружно с повишението от 1 януари на цената на водата, на парното, от средата на годината на тока поради излизането на свободния пазар на електрическа енергия на битовите консуматори, на горивата, на храните, обрича хората с най-ниски приходи на геноцид. “

За това е безапелационна Мая Манолова, един от водачите на „ Левицата! “ . Тя разяснява, че бюджетът не планува никакви съответни обезщетения – няма планувани помощи за енергийно бедните, в случай, че от 1 юли се планува изваждането на битовите консуматори – на фамилиите, на свободния пазар за ел. сила, което би нараснало сметките с 67%.

Според нея макар растежа на минималната заплата до 933 лв. , действително в джоба на хората с ниски приходи ще влизат под 700 лв. като бъдат сметнати налозите и осигуровките и по този начин още веднъж ще получават малко над линията на беднотия , която към този момент е 526 лв.. Така над милион българи още веднъж са обречени на сложен и тежък живот, пресметна някогашният омбудсман.

В същото време – при най-голямото неблагополучие на Министерство на финансите с невъзможността им да си съберат приходите /очаква се да приключат годината с най-малко 1 милиарда лв. несъбрани доходи от ДДС/, Асен Василев се готви да трансферира бремето върху елементарните хора – работещите, пенсионерите. А в същото време с това не се планува въвеждане на налог върху свръхпечалбите на корпорациите – освен енергийните предприятия, само че и банките, оръжейните търговци, фармацевтичните компании, телекомите, комерсиалните вериги. Няма заложен необлагаем най-малко за хората с ниски приходи, липсват и първи проблясъци за диалог за налог благосъстояние и за прекосяване към прогресивно подоходно облагане. Не се усилва налог дял. Но за търговците с криптовалути се плануват данъчни облекчения.

„ За най-бедните – увеличение на налозите, за тези, които търгуват с криптовалута – данъчни облекчения “ , възмути се Манолова. Според нея данъчните закони удрят българите и прикани партиите в Народното събрание да не ги поддържат, както и заложеното увеличение на налог здания и такса боклук през данъчните оценки на парцелите, което ще удари най-много хората, които живеят в панелки, а това са 2/3 от столичани и от живеещите в огромните градове.

Мая Манолова разкритикува още методът, по който ще бъдат обложени гражданските и трудовите контракти , което ще провокира растеж на осигуровките, който хората с ниски приходи не могат да си разрешат и повишение на данъчната основа.

„ След като таксуваме сервитьорите с налог „ бакшиш “, може би идната стъпка ще бъде да обложим фризьорите, занаятчиите, шивачите, което е безусловно недопустимо да се случва в най-бедната европейска страна “ , възмути се Манолова.

Остри рецензии насочиха от „ Левицата! “ и във връзка с метода, по който страната се хвали, че ще връща 0,5% от ДДС-то на консуматори , които добросъвестно резервират касовите си бележки, защото хора, харчещи по една междинна заплата – към 1200 лв. на месец, ще съумяват да си върнат едвам по 1 лев на месец.

Поетият нов външен дълг ще е в порядъка на 12,5 милиарда лв. , от които 3,5 милиарда лева са погашение на остарял външен дълг и 8 милиарда нови заеми. С този ритъм до 2 години външният дълг на страната ще доближи 26%, пресметна икономистът Кадиев. Така за 20 години се е нараснал външния дълг два пъти като % от Брутният вътрешен продукт, а в номинален размер се е нараснал евентуално четворно.

Георги Кадиев разкритикува и заложеното минимално нарастване на заплатите в бюджетната сфера от 5% и то осреднено сред всички браншове.

„ При състояние, че инфлацията за тази година е 8%, за идната година е заложена над 4%, настрана се плануват нарастване на налог здания, по какъв начин чиновниците в държавната администрация ще покрият тези разноски и качеството на живот на тези хора ще се утежни и резултатът ще са по-лоши услуги към нас “, счита Кадиев.

Според Румен Петков от „ Левицата! “ жестоко се протяга ръка на ползите на общините със заложения бюджет за 2024 година , като страната отхвърля да покрие разликата за общинските чиновници, заети на минимална заплата до заложените 933 лв. на месец. Петков разяснява, че бюджетът явно е юридически от хора, които няма да имат никакво отношение към приходната му част от януари-февруари на идната година.

„ Фактът на унищожаването на финансовата непоклатимост на общините грози най-сериозният управнически дирек от 90-та година насам “, е безапелационен Румен Петков, като заплашва обичайно постоянното локално самоуправление в страната.

Около 1500 са кметствата, в които към този момент имат опция да избират кметове с население над 100 души и които до момента са били с назначаеми кметове, само че това е спомагателна финансова тежест за общините , които ще би трябвало да покриват разликата в техните хонорари от досегашните към 800 лв. на месец до 1300 лв. по новите правила.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР