Коалиционният съвет е съгласен, че партийните субсидии трябва да се

...
Коалиционният съвет е съгласен, че партийните субсидии трябва да се
Коментари Харесай

Коалицията търси консенсус с всички за партийните субсидии

Коалиционният съвет е склонен, че партийните дотации би трябвало да се понижат. Това би трябвало да стане посредством промени в Закона за политическите партии и Закона за държавния бюджет. Промяната обаче би трябвало да се случи след необятна полемика и консенсус сред всички партии.

Властта реши да се съобрази с желанието на обществото, че дотациите за политическите партии у нас би трябвало да бъдат понижени.

На днешното съвещание сред министър-председателя Бойко Борисов и Обединените патриоти е разисквана и тематиката за намаляването на Данък добавена стойност.

По този въпрос не би трябвало да се работи прибързано, съобщи Валери Симеонов. Ще се търси единодушието и на партиите отвън Народното събрание.

Всички сме на една обща позиция, че дотациите би трябвало да бъдат понижени, безапелационен бе водачът на НФСБ.

Още тази седмица " Обединени патриоти " предизвикват диалозите в законодателния орган. Ще се търси рационалния баланс. Темата би трябвало да мине през пленарна зала до ваканцията на Народното събрание, която стартира на 1 август.

В края на юли ще има нов съдружен съвет, на който ще се направи обзор на постигнатото от ръководството. Припомняме и че Валери Симеонов единствено преди дни бе уверен, че ГЕРБ се преориентира към коалиция с Движение за права и свободи.

Ще се съберем да забележим кое по какъв начин е изпълнено, кое би трябвало да се ускори, ще отчетем триумфите, може би и нещата, които би трябвало да наваксаме, уточни на собствен ред и националистът Десислав Чуколов, който представляваше атакистите на съдружния съвет.

Премиерът Бойко Борисов благодари на сътрудниците си в ръководството.

Те приели поднесените извинения.

ГЕРБ продължава да стои зад позицията си за дотация от 1 лев, която и държавното управление внесе в Народното събрание. Партията му ще взе участие в полемиката на Оперативна програма за промени в закона за политическите партии. Той е главният закон, в който са залегнали партийните дотации.

В Закона за политическите партии ще залегне механизмът за установяване на дотациите. В бюджета ще залегнат единствено общите избори, а Министерството на финансите (МФ) ще продължи да изплаща парите за партиите, стана ясно от пояснението на финансовия министър Владислав Горанов.

Припомняме, че Българска социалистическа партия поканиха управленията на групите на ГЕРБ, Оперативна програма и Движение за права и свободи в Народното събрание за диалози, свързани с идната смяна в размера на годишната държавна дотация за политическите партии.

От ГЕРБ обаче обявиха, че нямало защо да приказват със социалистите за дотациите.

На 18 юни Българска социалистическа партия трябваше да организира полемика за партийните дотации с Обединените патриоти. Представителите на патриотите обаче не се явиха в Народното събрание. В отсъствието им те видяха принизяване на парламентарната пред изпълнителната власт.

Припомняме, че след диспути в пленарна зала на 12 юни, предлагането партийната дотация на партиите да стане 1 лева мина със 117 гласа " за " и 90 срещу.

Самата тематика стана още веднъж настояща откакто Слави Трифонов изнесе в предаването си информация, че партиите са получили не 11 лв. на глас, а 13 лева и то откакто въпросът беше подценен от политическите партии макар гласуването на референдума от 2016 г.Това докара до инспекция на прокуратурата и решение, че Владислав Горанов има 30-дневен период, с цел да поправи непозволено по-високите дотации, които са получили политическите партии.

На процедура няма политическа партия, като се изключи Движение за права и свободи, която да се е осмелила да пази до дъно размера на партийната дотация от 11 лева на автентичен глас, като всички декларират поддръжка за намаляването й. От Българска социалистическа партия обявиха, че имат подготвеност да разискват с планове за дотация от 5, 6 и 8 лева

От Движение за права и свободи поредно пазят правилото на държавно финансиране на политическите партии с мотив против влизането на бизнеса в политиката посредством дарения. Миналата седмица обаче отвърнаха предлагането на Бойко Борисов с предложение за 0 лева дотация и налагане на американския модел на финансиране. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР