Коалиционните партньори приеха пакет от антикризисни мерки на съвета си

...
Коалиционните партньори приеха пакет от антикризисни мерки на съвета си
Коментари Харесай

Антикризисните мерки: 0% ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите, отстъпка за бензин и др

Коалиционните сътрудници одобриха пакет от антикризисни ограничения на съвета си във вторник, който продължи до късно вечерта.

Сред утвърдените ограничения са 0% Данък добавена стойност за самун а, осъвременяване на пенсии те с близо 20 на 100, по-високи данъчни облекчения за фамилиите с деца и отстъпки за горивата, в това число за бензин и дизел. 

Съгласно решението на сътрудниците от ръководещата коалиция пенсии те ще бъдат осъвременени от 1 юли вместо със заложените в този момент 6,1%, със приблизително 20%. Това включва твърдо нарастване на всички пенсии с 60 лв. и в допълнение процентно нарастване. По така наречен „ Швейцарско предписание “ ще бъдат преизчислени пенсии те на 770 хиляди пенсионери от 1 октомври, като от 2008 година ще се преизчисли всяка една пенсия със 100% на растежа на средноосигурителния приход или 100% инфлацията, според от това кое е по-благоприятно и кой е по-високият размер на пенсията за съответния пенсионер.

" Така година и половина след прекъсването на кражбите в страната решенията на ръководещата коалиция водят до фрапантно нарастване с над 55% на минималната пенсия, която при започване на предходната година бе в размер на 300 лева, а от 1 юли към този момент ще бъде 467 лева Изчисленията демонстрират още, че за предходните 12 години пенсии те са се вдигнали приблизително с към 100 лева, до момента в който в този момент единствено в границите на година нарастването ще бъде със 167 лева ", оповестяват от Пресцентъра на Министерския съвет.

В антикризисния пакет са планувани и обезщетения поради високите цени на горивата. Всички жители до края на годината ще могат да се възползват от отстъпка в размер на 25 ст./л. за бензин 95 и дизел, метан и пропан-бутан.

За период от една година Данък добавена стойност на самун а ще бъде редуциран до 0%, като за същия интервал Данък добавена стойност на виното и бирата ще бъде върнато на 20%.

По отношение на отоплението се планува за година Данък добавена стойност за парно и топла вода да бъде 9%. Толкова ще бъде данъкът и за природния газ за крайни потребители/битови потребности за същия интервал. Освобождава се от данък електрическата енергия, природният газ и метанът.

В поддръжка на фамилиите с деца, като дълготрайна мярка, се планува да бъде повишен размерът на данъчното облекчение за деца от 4500 лева на 6000 лева годишно. Ще бъде дадена опция да се употребява на всеки три месеца през годината.

Пакетът от антикризисни ограничения включва още увеличение на прага за наложителна регистрация по ЗДДС от 50 000 лева на 100 000 лева.; облагане на свръхпечалбите на електрическа сила за компенсиране на небитовите потребители; електронни ваучери за облекчение на работещите, като общият им размер ще бъде повишен до 1,2 милиарда лева.; понижаване на лихвата до 8% за просрочени заплащания към страната, общините, за комунални услуги и други

Ще бъде отправена рекомендация до КЕВР за две ставки за ток, вода, парно и газ, базирани на потреблението за едно домакинство, като задачата е да се вкара понижена цена за по-малко ползване.

Продължава да бъде по-ниска Данък добавена стойност ставката във връзка с книгите в размер на 9%.

По-голямата част от ограничения те ще бъдат уредени в идната актуализация на бюджета в средата на годината, като надлежно бъдат планувани другите периоди за влизане в действие и осъществяване. Ще бъдат направени и нужните законодателни промени.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР